Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai hatóságok erőfeszítései, amelyekkel megpróbálják visszanyesegetni az országban drasztikusan elburjánzó árnyék-bankrendszert, könnyen visszafelé sülhet el - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A háromezer milliárd dollárosra becsült árnyék-bankrendszer megregulázása ugyanis fontos forrásoktól foszthatja meg a kínai bankokat, s likviditási válságot eredményezhet az ország kötvénypiacán.

Árnyékbanknak azokat a pénzügyi közvetítőket szokás nevezni, amelyek a hagyományos bankokéhoz hasonló szerepet töltenek be a pénzügyi rendszerben, ugyanakkor nem esnek a szabályozó hatóságok felügyelete alá, s nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük. Ezek hálózata komoly robbanáson ment át Kínában, mivel sok gazdasági szereplő ezek segítségével volt képes hitelhez jutni az egyébként meglehetősen szigorú kínai szabályozási előírásokat megkerülve.

Nagyra fújták a lufit

Az árnyékbankok kulcsszerepet játszottak a kínai gazdaságban végbement hatalmas hitelállomány bővülésben. A UBS elemzői szerint ennek mértéke 2016-ban az egyéves kínai GDP 277 százalékára emelkedett 254 százalékról. A kínai kormányzat most megpróbálja leereszteni ezt a lufit, mielőtt az komolyan destabilizálná az egész ország gazdaságát.

A problémát azonban azt jelenti, hogy hiába árnyékbankokon keresztül ment a hitelezés egy jelentős része, a kölcsönök egy jelentős részét végső soron az igazi bankok nyújtották A UBS szerint Kínában az összes bank hitelállomány legalább egyötöde végül is az árnyék-bankrendszeren került közvetve kihelyezésre. Ha ezt a piacot komolyan lekorlátozzák és visszaszorítják, az végső soron a bankokat is sújtani fogja, jelentős bevételi forrástól eshetnek ugyanis el.

Elszámolhatták magukat

Mi úgy látjuk, hogy az árnyék-bankrendszer drasztikus, politikailag irányított visszavágása téves számításokon alapul, s komoly kockázatokat jelent a kínai bankrendszer egészére - mondta a hírügynökségnek Liao Qiang, az S&P Global Ratings hitelelemzője.

A befektetők aggodalmait csak fokozza az az új intézkedés, amely a hitelintézetek vagyonkezelési termékeit  - az árnyék-bankrendszer egyik komoly forrását - a People Bank of China felügyelete alá vonta, s beleszámolja a bankok különböző tőkemegfelelési mutatóiba.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a vagyonkezelési termékek össz-állománya tavaly 42 százalékkal emelkedett, 26 ezer milliárd jüanra, ami 3,8 ezermilliárd dollárnak megfelelő összeget jelent. Két év alatt duplázódott az állomány.

Ezek a vagyonkezelési termékek tipikusan nem szerepelnek a bankok mérlegeiben, viszont ezek hiányéban a szabályozó hatóságnak eddig meglehetősen nehéz volt felmérnie a pénzügyi rendszer stabilitásának valós helyzetét. s Ráadásul figyelembe véve a pénzügyi rendszer szereplőinek komoly egymásrautaltságát, akárcsak a 2008-as pénzügyi válság idején, a kockázatok hatványozottan jelentkeznek. Különösen azt figyelembe véve, hogy a kínai bankok előszeretettel vásárolják egymás vagyonkezelési termékeit.

Már inognak a dominók

A kínai hatóságok várhatóan hamarosan olyan újabb intézkedéseket vezetnek majd be, amelyek köteleznék a bankokat a mérlegükben nem szereplő ilyen termékek utáni tartalékképzésre is.

A bankok egyébként ügyfeleiket jellemzően a magasabb elérhető hozamokkal csábítják a vagyonkezelési termékek megvásárlására. Az ezekbe befolyó összegekből aztán gyakran magas hozamú, kockázatos kötvényeket vásárolnak, vagy ingatlan beruházásokat finanszíroznak vele. Ez utóbbi szektornak jól jön a friss forrás, hiszen az ingatlanpiaci lufi kialakulásának megelőzése érdekében a szektorban komoly hitelkorlátozások vannak érvényben.

A szigorodó monetáris politika már most komoly megtorpanást okozott a három éve rallyzó kínai kötvénypiacon, s a befektetők most amiatt aggódnak, hogy a vagyonkezelési termékekkel kapcsolatos szigorítások  válságot robbanthatnak ki ezen a piacon.

Csődök és botrányok jöhetnek

A Reutersnek nyilatkozó, egyik kötvényekre specializálódott kínai brókercég szakértője szerint a pénzintézetek nagyon sokat fektettek be ezen a piacon. Ha szigorodik a szabályozás, szerinte simán már az első félévben komoly csődök és botrányok sorozata jöhet.

Már egy hónapja is történtek szigorítások a vagyonkezelési termékekkel kapcsolatban, a kötvénypiac azóta esik. A vagyonkezelési termékekben lévő megtakarítások mintegy 41 százaléka lehet jelenleg kötvényekbe fektetve becslések szerint.

David Cui, a Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint a nagy nehézség az, hogy Kínának két problémával kell egyszerre szembenéznie. Ezek a magas eszközárak és a hiteleken keresztüli hatalmas tőkeáttétel. Ha az eszközárak esni kezdnek, az hamar ördögi körré alakulhat a magas tőkeáttételek miatt - mondta.