Vészforgatókönyv készül az EU-ban

Az Európai Unió mérlegeli egy az eddigieknél sokkal drámaibb figyelmeztetés megfogalmazását, amelyben a legkeményebb brexit súlyos következményeit vázolnák fel az uniós polgároknak és vállalatoknak. A júniusi EU-csúcs közeledtével szorít az idő. Eközben a szigetországban csendben dolgozik az idő.
Komócsin Sándor, 2018. május 31. csütörtök, 11:43
Fotó: AFP

Az EU brüsszeli vezetősége fontolgatja egy az eddigieknél súlyosabb figyelmeztetés megfogalmazását azzal kapcsolatban, milyen következményei lennének annak, ha válási megállapodás nélkül érnének véget az Egyesült Királyság és az unió tárgyalásai a brexittel kapcsolatban - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

A vészjelzést abban az esetben adnák ki, ha a londoni kormány az EU-tagállamok vezetőinek júniusi csúcsértekezletére nem állna elő világos elképzeléssel arról, milyen feltételekkel óhajtja végrehajtani az Egyesült Királyság kilépését az unióból.

Részletek kellenek

A brüsszeli tárgyaló delegáció világossá tette a brit félnek, hogy pontosabb, részletesebb terveket szeretne látni azzal kapcsolatban, hogyan akarja nyitva tartani a londoni kormány az ír-észak-ír határt. Ezt mindenképpen tisztázni szeretnék a csúcs előtt, ám Theresa May brit miniszterelnök nem állt elő azzal a világos, írásos javaslattal, amilyet az EU-ban elképzeltek.

Az unió nem tervezi, hogy a tárgyalások felfüggesztésével fenyegetőzzön, ám kibocsáthat egy figyelmeztetést, amely arról szólna, hogy veszélyben van a 2018 márciusát, a brit kilépés időpontját követő - 2020 végéig tervezett - átmeneti periódus, mert megegyezés híján a válás időpontjában az Egyesült Királyság mintegy kizuhanhat az EU-ból, azaz például egyik napról a másikra vámhatárok épülhetnek fel a La Manche-csatornán.

Bajban a kormányfő

May kritikus ponthoz érkezett a brexit levezénylésében, mivel minden oldalról nyomást gyakorolnak rá annak érdekében, hogy foglaljon világosan állást kormánya terveiről. A kemény brexit hívei azt várják, hogy ne halogassa a világos válást, míg ellenfeleik amellett érvelnek, hogy az ír határ átjárhatósága és a brit cégek érdekében Nagy-Britannia maradjon az EU vámunióján belül.

Brüsszel azért akar a következő hetekben dűlőre jutni ezekben az ügyekben, mert időre van szükség az új viszonyrendszer jogszabályokba foglalásához. Jelenleg egyetlen reális terv van az asztalon: az EU azt javasolta, hogy Észak-Írország maradjon a vámunió része. Ezzel azonban több gond is van.

Az egyik, hogy vámhatár létesülne a brit és az ír sziget között, amibe brit miniszterelnök nem mehet bele. A másik, hogy a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon jelezte: ha így alakulna, akkor Skóciának is hasonló elbánást akarnak.

Második népszavazás

Eközben Nagy-Britanniában erősödik a mozgalom, amely második népszavazást akar a brexitről. Arra hivatkoznak, hogy David Cameron előző miniszterelnök még 2011-ben elkötelezte a mindenkori brit kormány amellett, hogy nem dönt a nép megkérdezése nélkül a szigetország és az EU viszonyának jelentős megváltoztatásáról.

A 2016. júniusi szavazás óta egymillió munkáspárti szavazó, aki akkor a távozás mellé tette le a voksát, megváltoztatta a véleményét - idézte az Independent Peter Kellner közvélemény-kutató szakembert. Ez a tanulsága az ezzel kapcsolatos legutóbbi 14 felmérésnek. A demográfia a maradás pártján állóknak dolgozik, ugyanis ezt inkább a fiatalok, míg a kilépést inkább az idősek támogatják.

Két éve a Leave-párt 1,3 millió vokssal előzte meg a Remaint pártolókat, ám azóta nagyjából 1,2 millió ember meghalt és 1,4 millió lépte át a szavazási korhatárt. A szakértő szerint e változás miatt az említett különbség a felére olvadhatott. Kellner úgy látja, hogy ha a Munkáspárt - feladva korábbi langyos álláspontját - határozottan a Remain mellé állna, akkor egy újabb referendumon ez az oldal győzhetne.

A fotó forrása: Paul Faith/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2018.05.31 13:07

@na4: " szuverén nemzetállamok szövetségévé kell az egészet alakítani."

Alakítsátok kedvetekre:))
A kérdés innentől az lesz a magyarok számára, hogy mihez kezdenek az EU pénze nélkül. Ha átalakul az EU a pénzosztásnak vége lesz, mert a gazdaságilag fejletteknek semmi érdeke nem fűződik tovább a koldusok támogatásához.

Vagy úgy gondoltad, miként a csuti degenere gondolja?
Ide a pénzt és kuss? Ennek vége lesz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.05.31 12:13

Recseg ropog az EU. Brüsszel padlóra küldte ezt a jó kezdeményezést. Brüsszel jogait drasztikusan vágni kell, és szuverén nemzetállamok szövetségévé kell az egészet alakítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html