Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sir Mervyn King, aki a bank félévente esedékes pénzügyi stabilitási jelentését ismertette Londonban a sajtóval, kijelentette: a Bank of England "rendkívül súlyosnak és fenyegetőnek" tartja az euróövezeti adósságválság nyomán kialakult helyzetet, és felszólítja a brit bankokat arra, hogy tőkehelyzetük megerősítésével készüljenek fel e fenyegetések elhárítására.

A jegybank 63 oldalas pénzügyi stabilitási jelentése szerint jelenleg az euróövezeti válság a legnagyobb veszély a brit bankrendszerre.

Sir Mervyn csütörtöki sajtóértekezletén nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a jegybankban készülő vésztervek pontos mibenlétéről, csak annyit mondott, hogy "a jövő sokféleképpen alakulhat ... még az is lehet, hogy (az euróövezet) nem bomlik fel, de előfordulhat, hogy különböző formákban létezik majd tovább".

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankjának vezetője kijelentette: a válság tüneti kezelése - mint például a bankoknak vagy a szuverén adósoknak nyújtott likviditáspótlás - az alapvető okok megszüntetése nélkül csak rövid távon enyhítheti a helyzetet.

King hozzátette, hogy az euróövezeti válság egyébként sem likviditási, hanem fizetőképességi válság, és ebből csak az érintett kormányok találhatnak kiutat.

Az euróövezet szétesésével nagy londoni befektetési és elemzőházak már jó ideje mint tényleges lehetőséggel számolnak.

A Moody's Investors Service hitelminősítő e héten Londonban összeállított helyzetértékelése szerint már "nem elhanyagolható" annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit, hogy "egy vagy több" tagország elhagyja a valutauniót.

A Moody's szerint az euróövezet "útkereszteződéshez" közeledik: egyaránt elindulhat a szorosabb integráció vagy a "szétforgácsolódás" felé.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - decemberre szóló legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy jóllehet a valutaunió szétesése nem a központi forgatókönyve, azonban továbbra is hozzávetőleg 40 százalékosra taksálja az euróövezet "részleges összeomlásának" esélyét.

Az EIU értékelése szerint az európai pénzügyi válság "gyorsan közeledik a végkifejlet felé", és már nincs messze "az átbillenési ponttól".

A ház szerint ha Olaszország - a harmadik legnagyobb eurógazdaság - nem tudja fenntartható szintre csökkenő hozamokkal biztosítani piaci finanszírozását, annak törlesztésképtelenné válás lesz a következménye. Ez az EIU londoni elemzői szerint valószínűleg az olasz eurótagság végét is jelentené, ami viszont a valutaunió teljes széteséséhez vezethet.

Egy másik nagy citybeli pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics befektetők számára e héten összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: azzal számol, hogy Görögország 2012-ben távozik az euróövezetből, és 2013-ban "legalább egy" további eurótagállam - valószínűleg Portugália - követi.

A ház szerint ugyanakkor lehetséges az is, hogy Olaszország távozik elsőként, ha túl nagynak bizonyul ahhoz, hogy megmenthető legyen, és ha Görögország és más kis tagállamok további pénzügyi segítséget kapnak. A Capital Economics szerint itt párhuzamot lehet vonni a 2008-2009-es amerikai bankválsággal; Görögország megfelelője ebben az esetben a megmentett Bear Sterns bankház lenne, Olaszországé pedig a Lehman Brothers, amelyet hagytak elbukni.

A cég mindent egybevetve közölte: most már csak 10 százalékosra teszi annak az esélyét, hogy az euróövezet a jelenlegi összetételével teljesen azonos formában fennmarad.