Vészhelyzet - 25 milliárd eurós alapot hoz létre az EU

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte az MTI szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.
Domokos Erika, 2020. március 10. kedd, 21:53
Fotó: Getty Images

A javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul. Az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására - közölte az EB elnöke.

A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére előirányzott beruházási alap mellett Ursula von der Leyen megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy az ülés során a tagállami vezetők négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg. Ezek között van

  • a vírus terjedésének korlátozása,
  • az orvosi felszerelés biztosítása,
  • a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozása,
  • a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelése.

A tagállami vezetők kiemelték az együttműködés és a gyors cselekvés fontosságát, a közös európai megoldás és az Európai Bizottsággal folytatott szoros koordináció szükségességét, valamint azt, hogy az egészségügyi minisztereknek és a belügyminisztereknek napi konzultációt kell folytatniuk a megfelelő összehangoltság biztosítása és a közös európai útmutatás követése érdekében.

A tagállamok és az uniós intézmények nyomon követik a járvány alakulását, az Európai Tanács pedig március végén esedékes csúcstalálkozóján visszatér a kérdésre, hogy további szükséges döntéseket hozzon - tette hozzá Michel.

A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus a tagállamok közül mostanáig elsősorban Olaszországot sújtotta. A járvány terjedése miatt az olasz kormány kedden az egész országra vonatkozóan a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket vezette be, miután a megbetegedésben már 631-en meghaltak és több mint tízezren megfertőződtek.

A járvány december közepén indult Kínából. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.03.11 01:13

"Vészhelyzet - 25 milliárd eurós alapot hoz létre az EU" a gazdasági károk enyhítésére nem pedig a vakcina rohamtempóban történő kikísérlrtezésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html