A napilap betekintést nyert az uniós szabályozási intézmények és az Európai Bizottság által novemberben és decemberben kibocsátott jogi útmutatásokba.

Az ismertetés szerint Brüsszelből "hozzávetőleg tizenöt" brit gazdasági szektor kapott ilyen "felkészítő" jellegű tájékoztatást. A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. E vállalatoknak brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek - tekintettel az egyelőre teljes jogú brit EU-tagságra - érvényesek az EU-ban is.

A dokumentumok arra ösztönzik ezeket a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia "harmadik országgá" válására, vagyis arra, hogy ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a brexit-tárgyalások végén, akkor az unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az EU egységes belső piacán a brit tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után - írta az MTI.

Például a légitársaságoknak Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek megállapodás nélküli brexit esetén elveszítik érvényességüket az unió területén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az EU.

A brit hatóságok által engedélyezett közúti szállítmányozási vállalatoknak is "működő és stabil" részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében - áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban - írta az MTI.

Fotó forrása: AFP/Emmanuel Dunand