Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint augusztus-októberben 0,4 százalékra lassult a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az előző három hónappal összevetve, jelentősen mérséklődött a július-szeptemberben mért 0,6 százalékhoz képest.

Októberben 1,5 százalékon stagnált az éves összevetésű GDP-növekedés, havi szinten pedig 0,1 százalékos bővülést mértek. Az ipari termelés 1 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, ami 2016 márciusa óta a legnagyobb visszaesést jelenti.

Az árukereskedelmi mérleg októberben a vártnál nagyobb, 11,8 milliárd fontos hiánnyal zárt, míg a harmadik negyedév külkereskedelmi mérlegének hiányát 2,9 milliárd fontról 9,8 milliárd fontra rontotta a statisztikai hivatal a felülvizsgálat során.

"A legfrissebb GDP-adat újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a fogyasztókra és vállalatokra nehezedő jelentős költségnyomások ártanak a brit gazdaságnak" - mutatott rá Suren Thiru, a brit kereskedelmi kamara vezető közgazdásza.

A piacok nem nagyon reagáltak az adatokra, mivel a befektetők a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését (brexit) szabályozó feltételrendszert rögzítő megállapodás körüli huzavonára figyelnek.

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője közölte: a terveknek megfelelően megtartják kedd este az alsóházi szavazást a megállapodásról. Nem megerősített médiaértesülések szerint azonban a kormány mégis a szavazás elhalasztásáról döntött.

Ha a miniszterelnök elveszíti a szavazást, több lehetőség marad, kezdve a szabályozatlan kilépéstől, amelynek következményeként Nagy-Britannia kiesik az egységes piacról, az új parlamenti választások kiírásán keresztül egy, az uniós tagságról tartandó második népszavazásig.

A brit gazdaság növekedése a 2016 júniusában tartott első népszavazás óta lassan és fokozatosan lassul. Két éve még a világ hét legfejlettebb országa között az elsők között volt a növekedési ütem, mostanra azonban Japánnal és Olaszországgal verseng a sereghajtó szerepéért.