Veszítettek lendületükből a csehek

Éves összehasonlításban 2,5 százalékra mérséklődött az első negyedévben a cseh gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyedév 2,6 százalékos mutatójához viszonyítva - jelentette be a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) az előzetes adatokat szerdán Prágában.
Napi.hu, 2019. május 15. szerda, 11:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Negyedéves összehasonlításban a január-márciusi időszakban 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavaly október-decemberi időszakhoz viszonyítva. A közölt adatok megfelelnek a piaci elemzők várakozásainak. (A magyar gazdaság 5,2 százalékkal bővült.)

"Az előzetes adatok azt jelzik, hogy a cseh gazdasági növekedés motorja továbbra is a cseh termékek iránti külföldi kereslet és a háztartások fogyasztásának emelkedése" - mondta Vladimir Kermiet, a CSÚ szakigazgatója sajtótájékoztatóján. A GDP növekedését leginkább a feldolgozóipar befolyásolta, de jól ment az építőiparnak és a szolgáltatásoknak is.

A gazdaságban alkalmazottak száma az első három hónapban fél százalékkal volt magasabb, mint tavaly az utolsó negyedévben. Éves összehasonlításban ez a mutató 1,4 százalék volt.

"Csehország megalakulása, 1993 óta most a legmagasabb a foglalkoztatottak száma" - közölte Kermiet az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK