Vészjelzés jött az amerikai iparból

Legutoljára 2016 januárjában esett 50 pont alá az Egyesült Államok gyártási indexe, most augusztusban viszont újra zsugorodóban az amerikai ipar. Szakértők szerint ez már annak a jele, hogy recesszióba került a termelés és tartósan ott is maradhat a kereskedelmi háború miatt.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 4. szerda, 14:04
Fotó: Pixabay

Kedden az Ellátási Menedzsment Intézet (Institute of Supply Management - ISM) gyártási indexe augusztusba 49,1-re pontra süllyedt - ez a legalacsonyabb szint 2016. januárja óta. Az 50-nél kisebb szám csökkenést jelent a skálán, vagyis zsugorodóban van a kibocsátási mutató.

Timothy Fiore, az ISM gyártási üzleti felmérési bizottságának elnöke szerint ezáltal a múlt hónapban egy 35 hónapos bővítési ciklus véget ért. Noha az egy hónap nem tendencia, ez egy újabb adat, amely az amerikai gyárak folyamatos visszaesésére utal - írja a CNN.

Hiába közölte tőzsdenyitás előtt az adatokat az ISM, az amerikai részvényindexek már kedden súlyos esésbe kezdtek. A Dow kedden 400 pontot süllyedt.

Fiore szerint a kereskedelem továbbra is a legjelentősebb kérdés a feldolgozóipar számára - "az új export megrendelések erőteljes visszaesést jeleznek". Az ISM új exportrendelési indexe augusztusban 43,3-ra esett, ami 2009. április óta a legalacsonyabb érték, de az egy válsággal terhelt időszakban mutatkozott.

"A feldolgozóipar megcsömörlött, és most recesszióban van. Ez már hivatalos" - írta Chris Rupkey, a MUFG vezető pénzügyi közgazdásza a befektetőknek szóló értesítésben. A szakértő szerint a kereskedelmi háború elvette a gyártócégek önbizalmát.

Az indexet az országban körülbelül 300 gyártó cég havi megkérdezésével készítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.09.04 19:37

@krislaci: mindenki nagy szerencséjére hazudsz : https://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/elemzes-a-brutto-kulso-adossag-es-az-allamadossag-osszefuggeseirol
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.09.04 19:15

Napról napra közelebb araszol a világ egy tartós recesszióhoz, sőt, egy világgazdasági válsághoz.
Eközben Magyarország személyes hasznok (Matolcsy), és politikai PR miatt túlpörgeti a gazdaságát, és nem képez fiskális és monetáris tartalék eszközöket, a válság esetén az egyetlen kárenyhítést jelentő anticiklikus gazdaságpolitikához.
Valószínű, hogy nagyobb bukta vár ránk, mint 2008-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html