BUX
40021

Vészjelzések az euróövezetből - Lépéskényszerbe kerülhet az ECB

Februárban 12 hónapja a leglassúbb növekedést érte el az euróövezet feldolgozóipara - közölte kedden a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

MTI-Eco, 2016. március 1. kedd, 10:54

Februárban a végleges adatok alapján 51,2 pontra, 12 hónapja a legalacsonyabb értékre csökkent a januári 52,3 pontról az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az adatok szűkebb mintája alapján kalkulált előzetes februári BMI 51,0 pont volt.

Februárban az euróövezeti BMI immár 32 egymást követő hónapja volt a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A leggyorsabban a spanyol feldolgozóipar teljesítménye növekedett februárban az 54,1 pontos BMI tanúsága szerint, a második leggyorsabb ütemben pedig Írországé, ahol 52,9 pontot ért el a mutató. Igaz, Írországban a februári még így is 24 hónapja a legalacsonyabb mutató volt.

Az olasz feldolgozóipari BMI 52,2 pont volt februárban, 12 hónapja a legalacsonyabb, Ausztriában az 51,9 pont négyhavi csúcsnak számít, Hollandiában pedig az 51,7 pont 18 havi mélypontnak.

A német és a francia feldolgozóipar teljesítménye közel stagnált februárban, a német 50,5 pontot, a francia 50,2 pontot ért el. A görög feldolgozóipar teljesítménye csökkent, a BMI 48,4 pontot mutatott.

Alig lesz a növekedés

A feldolgozóipar teljesítményének egy éve a leglassúbb februári növekedési üteme alapján az idén is lanyha gazdasági növekedésre, vagy esetleg stagnálásra lehet számítani az euróövezetben - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A belső kereslet lassuló növekedésének a hatását az egyre romló globális környezet is súlyosbítja. Az export Ausztria kivételével minden egyes országban vagy csökkent, vagy lassult a növekedése.

Egy olyan régióban, ahol égető szükség lenne a munkanélküliség csökkentésére, egyáltalán nem jön jól, hogy a feldolgozóiparban megtorpant a foglalkoztatás növekedése - mondta. A cégek ugyanis az aggályos kilátások miatt visszafogták munkaerő-felvételi terveiket - tette hozzá.

Úgy vélte, termékeik értékesítésének elősegítése érdekében a vállalatok mérséklik áraikat, ami a 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkenő nyersanyag árakkal együtt a deflációs nyomás fokozódását vetíti előre. A felmérés minden indikátora arra enged következtetni, hogy az Európai Központi Bank (ECB) újabb lépésekre kényszerülhet a gazdasági lassulás megakadályozása érdekében - mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.