Vészjelzést adtak a meteorológusok

Ijesztő jelentéssel állt elő a Meteorológiai Világszervezet (WMO): tavaly harminc éve nem látott tempóban bővült a föld légkörében a szén-dioxid mennyisége. És ez nem az egyetlen rossz hír.
Napi.hu, 2014. szeptember 9. kedd, 12:51
Fotó: Reuters

A légkörben lévő szén-dioxid mennyisége olyan gyors ütemben bővült 2012 és 2013 között, amire 1984 óta nem volt példa - jelentette a WMO, amely szerint ez újabb nyomós érv amellett, hogy a világ kormányai egységes klímastratégiával vegyék fel a harcot a globális felmelegedés ellen. A szervezet megállapítása szerint a légkörben lévő szén-dioxid koncentrációja elérte a 396 részecskét a millióban, ami majdnem hárommal több, mint két évvel ezelőtt.

A szervezet évente kiadott Greenhouse Gas Bulletinja, amelyből a BBC idéz, ezúttal nem részletezi az üvegház hatású gázok emberi tevékenységből eredő kibocsátását, ehelyett a levegő, az óceánok és a földterületek kölcsönhatásait elemzi. A légkörbe kerülő ilyen gázok felét a tengerek, a fák és más élőlények nyelik el. A levegőben lévő szén-dioxid mennyisége jelenleg az 1750-es szint 142 százalékán van - ez mutatja, mennyivel bővült a legismertebb üvegház hatású gáz mennyisége az ipari forradalom kezdete óta.

Nem nyel le többet

Az átlaghőmérséklet ugyan nem nőtt ezzel párhuzamosan, ám a meteorológusok szerint ez nem ad okot megnyugvásra. Ezek a folyamatok ugyanis nem egyenes arányban változnak egymással párhuzamosan. Ha megnézzük az óceánok hőmérsékletének emelkedését, az jól mutatja, hol halmozódik fel a pluszhő - fejtegeti Okszana Taraszova, a WMO kutatási osztályának vezetője.

A bulletin felhívja a figyelmet egy másik vészes jelenségre is, mégpedig arra, hogy tavaly nem csupán azért bővült a szén-dioxid koncentrációja a légkörben, mert több gáz került a levegőbe, hanem azért is, mert a föld bioszférája kevesebbet nyelt el a korábbinál. A WMO kutatóit meglepte ez a fejlemény, ugyanis 2013-ban semmi sem indokolta ezt a jelenséget. 1998-ban, amikor utoljára csökkent a szén-dioxid elnyelése, jelentős erdőirtások párosultak az egyebek mellett a világ több térségében szárazságot okozó El Nino néven ismert időjárási anomáliával.

Meg kéne egyezni!

Taraszova szerint a tudósok egyelőre nem tudják, hogy csak átmeneti visszaeséssel van-e dolgunk vagy egy hosszú távú trend kezdetével. Lehetséges, hogy a bioszféra elérte szén-dioxid-felvevő kapacitásának határát. A WMO mindenesetre adott egy becslést a világtengerek savasságának emelkedésére is. Eszerint az óceánok a világ lakosságára vetítve naponta személyenként négy kilogramm szén-dioxidot nyelnek el. A szervezet kutatói szerint ilyen tempójú változásra az elmúlt 300 millió évben nem volt példa.

A világ országainak vezetői szeptember 23-án New Yorkban az ENSZ különleges csúcsértekezletén tárgyalnak a légkör felmelegedésének megfékezéséről. A környezetvédők reményei szerint elindulhat az a folyamat, amelynek eredményeként 2015 végére létrejöhet a klímaváltozás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény. Nagy vita van azonban arról, hogy egy ilyen megállapodás tartalmazhat-e kötelező érvényű elemeket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rumata, 2014.09.11 11:59

A légköri CO2-szint növekedési üteme
-
1998-ban +0,4 fokos globális átlaghőmérsékleten* 3ppm/év
1999-ben -0,1 fokos globális átlaghőmérsékleten* 1ppm/év volt.
-
* a referenciahőmérséklethez képest
-
Vagyis a légkör CO2-szintje melegebb években gyorsabban nő, mint hidegebb években.
-
Magasabb hőmérsékleteken a fotoszintézis erősebb, a CO2 vízben való oldhatósága pedig gyengébb.
-
Tehát nyilvánvaló, hogy a légkör CO2-szintjét nem a bioszféra fotoszintézise, hanem az óceánok CO2-oldóképessége stabilizálja.
-
Egy adott globális átlaghőmérséklet mellett tehát az óceán CO2-szintje határozza meg a légkör egyensúlyi CO2-szintjét.
-
A légköri CO2-szint növekedését az óceánok lassú felmelegedése okozza (magasabb hőmérsékleten kisebb a CO2 vízbeli oldhatósága).
-
Ha az adott évben a globális átlaghőmérséklet magasabb, akkor az óceánok felmelegedése gyorsabb, ezért a légköri CO2-szint növekedése is gyorsabb.
-
Az óceánok kb. 132000Gt CO2-nek megfelelő mennyiségű szenet tárolnak, túlnyomórészt karbonát/bikarbonát ion formájában.
-
2013-ban az emberiség CO2-kibocsátása kb. 36Gt volt, ami csupán 0,027%-a az óceánok által tárolt CO2 tömegének.
-
Az óceán CO2-koncentrációját ezzel a kibocsátással csak 3666 év alatt tudnánk megkétszerezni.
-
Tehát az emberiség CO2-kibocsátása még évszázados távlatban is csak elenyésző hatást tud gyakorolni az óceánok CO2-szintjére, és ezen keresztül a légkör egyensúlyi CO2-szintjére.
-
A légkör CO2-szintjét csak a globális átlaghőmérséklet változása képes jelentősen befolyásolni.
-
A globális átlaghőmérsékletet viszont alapvetően a Nap tevékenysége, vagyis a Földre érkező hőmennyiség, valamint a napfolttevékenység által befolyásolt felhőképződés és légáramlatok határozzák meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2014.09.10 15:26

@RealMan:
Kedves RealMan, lécci ne blöffölj.
Egyetlen állításom ellenkezőjére sem tudnál érveket vagy adatokat mondani.
A nyilvánvaló tényeket ugyanis nem lehet letagadni.
-
@malkom:
KedVes malkom,
a klímaváltozás nem "felfedezés", hanem ősidők óta ismert tény.
-
Hiszen már az ókorban is komplett országok és kultúrák szűntek meg egy-egy terület klímájának gyökeres megváltozása (pl. több évszázados szárazság) miatt.
-
Az viszont, hogy az ember okozza a globális felmelegedést, egyszerű hazugság, ami a nyilvánosan rendelkezésre álló adatok alapján bármikor egyszerűen cáfolható.
-
És ha nem vetted volna észre, pont az imént cáfoltam meg ezt a hülyeséget.
-
Mégpedig azon egyszerű módon, hogy az emberiség CO2-kibocsátásának nagyságát összevetettem a légköri CO2-szint növekedési ütemével.
-
És jól láthatóan SEMMIFÉLE korreláció nem mutatható ki a két adat között.
-
Tehát nem az emberiség CO2-kibocsátása növeli a légkör CO2-szintjét.
-
Ha pedig nem az emberiség növeli a légkör CO2-szintjét, akkor a klímaváltozást sem az emberiség okozza.
-
Ez ilyen egyszerű.
-
Nézd csak meg:
-
Ez itt az emberiség CO2-kibocsátásának alakulása:
http://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/gsr_022513_fig3.jpg
-
Ez itt a légköri CO2-szint évenkénti növekedési üteme:
http://www.esrl.noaa.gov/gmd/webdata/ccgg/trends/co2_data_mlo_anngr.pdf
-
Ez itt a globális átlaghőmérséklet alakulása:
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
-
Egyrészt jól látható, hogy miközben 2000-2013 között az emberiség CO2-kibocsátása másfélszeresére nőtt, a légköri CO2-szint átlagos növekedési üteme 2000-2013 között lényegében változatlan maradt.
-
Másrészt pedig jól látható, hogy az rendkívül forró 1998-ben 3-szor akkora (!!!) volt a légköri CO2-szint növekedése, mint a közvetlenül utána következő, rendkívül hűvös 1999-ben.
-
Vagyis csak egy nagyon hülye vak állíthatja azt, hogy a légköri CO2-szint az emberiség CO2-kibocsátása miatt nő.
-
Mert ha az emberiség CO2-kibocsátása okozná a légköri CO2-szint növekedését, akkor mi a fenétől volt 1998-ban HÁROMSZOR AKKORA a légköri CO2-szint növekedés mint 1999-ben, amikor ebben a két évben pont UGYANAKKORA VOLT az emberiség CO2-kibocsátása?
-
Szerintem nem megerőltető dolog ezt végiggondolni és belátni.
-
És mivel hiteles forrásból származó adatok bizonyítják, hogy nem az emberi kibocsátás nagyságától függ a légköri CO2-szint növekedése, ezért vitatni sincs értelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2014.09.10 11:32

Bármilyen meghőkkentő felfedezés tőrténik, mint a felmelegedés, hidegfúzió, körforgalom azonnal megveszekedett ellenállás alakul ki. A körforgalom esetében a felfedezés és az alkalmazás között hatvan évnek kellett eltelni az akadékoskodók miatt. A hideg fúzió felfedezése már huszonöt éves és csak most szeptemberre vagy októberre várható az áttörés. Emiatt várhatólag le kell majd állítani az összes atomerőmű projektet... Ezekkel semmi gond nem lenne, csak a Föld klímája elég türelmes legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.09.10 10:03

@RealMan:
Kedves RealMan!
Értem, hogy te "Real" vagy, de hidd el, 2100-ban, sőt 3000-ben is lesz emberiség a Földön. Ez pontosan megjósolható... :)
Hogy 3100-ban lesz-e, illetve akkor meglesz-e ez a Föld? Na az már nem...

Egyébként engem is érdekelne a Rumata levezetésével ellentétes TÉNYSZERŰ leírás, ami a klímahisztérikusokat támasztja alá.
Csak mert nekem ez olyannak tűnik, mint az evolúció: van egy hiányzó láncszem, de azzal ne foglalkozzunk, bár enélkül értelmetlen az egész... Vagy, mint Culombo felesége: sokat hallottunk róla, de soha senki nem látta... :)
Vannak nagy szavak, meg "tényszerű" médiahisztériák, jó lenne most már tudományosan levezetett bizonyíték is.

De a lényeg: tényleg nem értitek, hogy emögött tisztán gazdasági érdekek állnak???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.09.10 08:19

@Rumata:
Édekes dolgokat írtál le. Ennek pont az ellenkezőjét is be lehetne tenni ide.

A következő 10 évre, 20 évre vagy 50 évre vonatkozóan.

Nekem az a véleményem, hogy pontosan megjósolhatatlan, de 2100-ban már már nem lesz emberiség, csak megmaradt pár száz példány és robotok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html