Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bagdadi vezetés tudatta, hogy Irán nem sokkal éjfél után szóban értesítette Mahdit, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását megtorlandó támadást indít Irakban lévő amerikai célpontok ellen, de pontosan nem közölték, hogy milyen célpontokra mérnek csapást. "A támadással egy időben már az Egyesült Államokból is hívták "- idézi a hirado.hu a kormányszóvivőt.

"Az iraki kormány minden felet arra szólít fel, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, tartsák be a nemzetközi megállapodásokat, és tartsák tiszteletben Irak szuverenitását" - húzta alá a szóvivő.

Irak nem lehet a viszálykodó felek csatatere

Ugyancsak szerdán az INA iraki hírügynökség idézte több magas rangú iraki vezetőnek a támadással kapcsolatos közleményét is. Barhám Száleh iraki államfő leszögezte: Irak nem lehet a viszálykodó felek csatatere. Hangsúlyozta: az arab ország a béke és a stabilitás helye akar maradni, függetlenségét az erre vonatkozó nemzetközi jogszabályok és kétoldalú szerződések értelmében tiszteletben kell tartani. Emlékeztet arra is, hogy az Irakban állomásozó idegen csapatok sorsáról mindenkor az iraki parlament és a kormány dönt.

Mohamed al-Halbúszi, az iraki parlament elnöke az iraki szuverenitás megsértésének nevezte az iráni támadást, egyúttal hangsúlyozta: Irak nem tűri, hogy a felek bármelyike is az ország légterét használja az egymással való konfliktusuk során. "Ezekben a nehéz időkben felszólítjuk az iraki kormányt, tegye meg a szükséges politikai és biztonsági lépéseket azért, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő ilyen támadások, egyúttal tegyen meg mindent Irak szuverenitásának a megőrzése érdekében".

Irán szerda hajnalban lőtt ki rakétákat az amerikai erők által használt, Bagdadtól 170 kilométerre lévő Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra, néhány órával az amerikai dróncsapásban megölt iráni parancsnok, Kászim Szulejmáni temetése után.

Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet

Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapásról az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta: "Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta a területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene". A nyilatkozatban Izraelt is megfenyegették.

Nem sokkal a támadást követően Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: országa az éjjel arányos intézkedésekkel torolta meg Szulejmáni meggyilkolását. Egyúttal befejezettnek nyilvánította az ellencsapást. Noha az Egyesült Államok védelmi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban, az iráni állami tévé tudomása szerint legalább 80 amerikai terrorista meghalt a rakétatámadásban. Az iráni Forradalmi Gárda minden tekintetben teljes sikernek minősítette az akciót.