Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) pénteken közzétett jelentése szerint a szezonálisan kiigazított ipari termelés novemberhez képest 0,8 százalékkal esett vissza. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak a novemberben mért 1,7 százalékos visszaesés után.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 5,5 százalékkal - 2012 decembere óta a legerősebb ütemmel - zsugorodott az ipari termelés decemberben, míg az előző hónapban 2,6 százalékkal esett vissza. Elemzők 3 százalékos csökkenést vártak decemberre.

A tavalyi egész évet tekintve 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, de az ütem jelentősen lassult a 2017-ben mért 3,6 százalékhoz képest. Az olasz ipar teljesítménye négyéves mélypontra süllyedt tavaly, a 0,8 százaléknál rosszabb adatot legutóbb 2014-ben regisztráltak, amikor 0,7 százalékkal csökkent a termelés.

Olaszországban az ipar termelése általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP). A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, amikor 0,1 százalék volt a csökkenés. Ezzel az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága recesszióba került, és a legfrissebb adatok is azt mutatják, hogy lanyha marad teljesítménye.

A tavaly júniusban hivatalba lépett kormány az idei évre 1 százalékos növekedéssel számol, míg az Európai Bizottság 0,2 százalékra számít a csütörtökön közzétett előrejelzés szerint. Tavaly 1, 0 százalékkal, 2017-ben még 1,5 százalékkal bővült az olasz gazdaság.