Vészjósló mondatok a brit pénzügyminisztertől

A brit pénzügyminiszter szerint a hazai és a külső gazdasági környezet miatt valószínűleg a korábban tervezettnél is nagyobb államháztartási kiadáscsökkentésekre lesz szükség ahhoz, hogy a költségvetési konszolidációs célokat teljesíteni lehessen.
MTI, 2016. február 26. péntek, 20:22
Fotó: Reuters

George Osborne (képünkön) a BBC-nek nyilatkozva pénteken felidézte, hogy a legutóbbi adatok alapján a brit gazdaság teljesítménye a vártnál kisebb ütemben növekszik, és eközben erősödnek a globális kockázatok is, amelyekre Nagy-Britannia "nem immunis". Emiatt "újabb pillantást kell vetni" a közkiadásokra annak meghatározása végett, hogy szükségesek-e további kiadáscsökkentések - tette hozzá.

Osborne szerint elsődleges fontosságú az államháztartás kiegyensúlyozása, majd pedig többlettel záró államháztartási egyenlegek elérése, mivel "nem tudjuk, mit tartogat a jövő (...) Az év eleje óta csak problémákat látunk a globális tőzsdéken, gyengeséget az amerikai gazdaságban, és gondokat Kínában, mindez pedig hatással van Nagy-Britanniára is".
A 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő - békeidőben példátlan - államháztartási hiányt örökölt. Az áprilissal záruló idei pénzügyi évre a költségvetés már csak 3,9 százalékos deficitcélt tűzött ki, a 2019-2020-as pénzügyi évre pedig a jelenlegi hivatalos előrejelzés 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel számol.

A brit kormány meghirdetett célja az, hogy utána minden évben többlettel zárjon a brit államháztartás. Ennek azonban radikális költségvetési konszolidációs program az ára. A jelenleg érvényes közkiadási csomagterv évente átlagosan 20 milliárd font (nyolcezer milliárd forint) kiadáscsökkentéssel számol a minisztériumok között elosztva, és azt a célt tűzi ki, hogy a GDP-arányos központi újraelosztás öt év múlva 36,5 százalékra csökkenjen a 2010-ben mért 45 százalékról. Osborne pénteki nyilatkozata arra vall, hogy a kormány szerint a jelenlegi gazdasági környezetben még további költségvetési szigor is szükségessé válhat e célok teljesítése végett.

A brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett, részletes adatokra alapozott második becslése szerint Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - a hazai össztermék tavaly átlagosan 2,2 százalékkal nőtt a 2014-ben elért 2,9 százalékos bővülés után. Egyes londoni elemzői előrejelzések szerint az idei növekedés 2 százalék alá lassulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2016.02.27 09:14

Csak úgy mint nálunk, a szagértő baloldal is 9% feletti hiányokkal játszott.

Mondjuk Magyarországon ez volt a céljuk, tönkretenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.27 00:06

Majd Soros újra jól betalálja őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html