BUX
38240

Vészjóslóan nem nő a hitelkereslet

Hiába enyhítették az amerikai bankok a hitelfeltételeket, nincs kereslet a kölcsönökre.

NAPI, 2010. augusztus 17. kedd, 10:13

A bankok hitelei iránti kereslet nem növekedett az USA-ban a második negyedévben annak ellenére, hogy a pénzügyi válság kezdete óta először enyhültek a kölcsönhöz jutás feltételei - idézte a Bloomberg a Fed felmérését. A jegybank értékelése szerint a jelenség egyértelműen úgy értelmezhető, hogy lazultak az elmúlt néhány évben kő keménnyé vált finanszírozási feltételek az amerikai gazdaságban.

A legalább 50 millió dollár éves árbevételt elérő cégeknek kínált kölcsönök feltételeit hét bank könnyítette, kettő szigorította, 48 pedig nagyjából változatlanul hagyta. A lakossági kölcsönöket 29 megkérdezett pénzintézetből öt könnyítette. 21 érzékelte azt, hogy némileg élénkült a jelzáloghitelek iránti kereslet 16 szerint viszont tovább gyengült. Az ország nagybankjainak egyötöde könnyítette a kkv-k finanszírozását.

A pénzintézetek a verseny erősödésével magyarázzák döntésüket, ami részben más bankok hitelkönnyítéseiből, részben az utóbbi időben felpörgött vállalati kötvénykibocsátásokból fakad. Az elmúlt időszakban az USA-ban és Európában is számos nagyvállalat bocsátott ki kötvényeket lejáró tartozásai újrafinanszírozására.

A hitelkártya-adósságok 2005 októbere óta a legalacsonyabb szintre estek júniusban - derült ki a Fed egy további felméréséből. Ez azt jelzi, hogy az amerikai GDP 70 százalékát adó fogyasztói vásárlások várhatóan továbbra is visszafogottak lesznek.