Vesztegetés, Gripenek: a svéd főügyész Magyarországra is kíváncsi

A svéd főügyész közölte, hogy kiterjeszti a Gripenek lízingügyleteihez kapcsolódó vesztegetési vádakkal kapcsolatos vizsgálatait, vagyis a csehországi szerződéseken túl a magyarországi kontraktusokra is kíváncsi.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 13:27
Fotó:

A svéd főügyész, Christer van der Kwast közölte: Magyarországra is kiterjesztik azt a vizsgálatot, amelyet idén a BAE Systems és a Saab csehországi vadászgéplízing-ügyletei kapcsán indítottak - jelentette a Reuters. (Csehország 2004-től 14 Gripent lízingel Svédországtól.) Részben ugyanazokhoz az emberekhez vezetnek a szálak, akiket a Cseh Köztársaságban vizsgálunk - tette hozzá a főügyész, aki egyéb részletekről nem számolt be.
A Saab szóvivője a vizsgálatok Magyarországra való kiterjesztése kapcsán csalódottságát fejezte ki, de hozzátette, hogy a társaság ebben az esetben is együttműködik majd a hatóságokkal.

A svédországi hatságok februárban kezdtek el nyomozni a cseh lízingszerződés ügyében, miután egy svéd tévériport azt állította, megvesztegetések nyomán köttettek meg a katonai repülőgépek beszerzésére vonatkozó szerződések. (Eredetileg a cseh légierő megvásárolta volna a Gripeneket, ám később e kontraktusokat lízingszerződésekké alakították át.)

Mind a Saab, mind a társaság 20 százalékát birtokló BAE Systems tagadja, hogy törvénytelenül járt volna el.

Magyarország szintén 14 Gripent lízingel úgy, hogy a 10 év használat után megvásárolná a gépeket.

Hisszük, hogy nem tettünk semmi rosszat, és e tudás birtokában biztonságban érezzük magunkat - mondta a Saab szóvivője, aki szerint fontos rámutatni, hogy a lehető legteljesebb mértékben együttműködnek a főügyésszel.
A szóvivő hozzátette: a Saab vezérigazgatóját, Ake Svenssont már kikérdezték a hatóságok, ami a vizsgálat jelentőségét tekintve természetes lépésnek is tekinthető.

A csehországi vizsgálatokkal összefüggésben van der Kwast közölte: fontolóra vette, hogy a Gripenek első exportügylete, a Dél-Afrikai Köztársaság által 1999-ben megvásárolt 28 repülő ügyében is nyomozásba kezdjen. Hozzátette: a brit hatóságok további nyomozati eredményeire vár, hogy kiderüljön, a Saab milyen mértékben érintett, és ezt követően hozza meg a döntést, hogy elindítsa-e a vizsgálatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK