Moszkva - csatlakozva a Kreml alkoholellenes kampányához - korlátozza a szeszes italok árusításának időtartamát: szeptember 1-jétől a jelenlegi reggel 8 és este 11 óra helyett csak este 10-ig lesz engedélyezett a 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása. A rendelkezés nem vonatkozik az éjszakai klubokra és a vendéglőkre, amelyek bármikor felszolgálhatnak bármilyen szeszes italt.

Az orosz kormány kampányt indított annak érdekében, hogy 2020-ra felére csökkentsék az alkoholfogyasztást az országban, illetve visszaszorítsák az illegális termelést és értékesítést. Első lépésként január 1-jétől minimumárat vezettek be a vodkára, majd augusztus közepétől teljesen megtiltották - azaz a jelenlegi, mintegy fél deci sör elfogyasztásának megfelelő alkoholszintről nullára szállították le - a vezetés előtt elfogyasztott alkohol mennyiségét. Utóbbi intézkedést egy ügyvéd megtámadta az alkotmánybíróságon, arra hivatkozva, hogy a bécsi konvenció megengedi minimális mennyiségű szeszes ital elfogyasztását az autóvezetőknek.

A kormány további intézkedései csak elnagyoltan szerepelnek a tervek között. Nem világos például, hogy mi értendő az alatt, miszerint a szeszes italok árát a nyugat-európai szintre kell emelni, illetve hogy mit várnak ettől a lépéstől. A tény egyelőre az, hogy idén 10-13 százalékkal nőtt az alkoholos italok ára, miközben Moszkvában 26 százalékkal ugrottak meg az ingatlanbérleti díjak és 18-20 százalékkal drágult a tömegközlekedés.

A hivatalos statisztikai adatok szerint évente több mint 23 ezer orosz hal meg alkoholmérgezés miatt és 75 ezer megbetegedés vezethető vissza szeszes italok fogyasztására. Az elmúlt két évtizedben közel duplájára, fejenként 10 literre nőtt az egy főre eső alkoholfogyasztás - az illegális és házilag előállított lőréket is beleszámítva 18 liter ez az adat -, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet elfogadott normájának.

A SuperJob.ru álláskereső portál felméréséből ugyanakkor az derül ki, hogy az oroszok 24 százaléka szerint semmilyen hatása sem lesz a kormány alkoholellenes intézkedéseinek. Csak 17 százalék azok aránya, akik szerint az alkoholértékesítés időbeli korlátozásának lesz hatása, de 60 százalék azoké, akik szerint szükség van ilyen tilalmakra. Mindössze a megkérdezettek hat százaléka ért egyet azzal, hogy a szeszes italok üvegének-dobozának nagysága befolyásolhatja fogyasztásukat. Ezzel Dmitrij Medvegyev államfő javaslatára reagáltak, amely szerint a sört és az alkoholtartalmú koktélokat csak 0,33 literes dobozokban lenne szabad forgalomba hozni.

A felmérés tanúsága szerint sokan egyetértenének azzal, ha például nem kapnának végkielégítést a részegeskedés miatt elbocsátott alkalmazottak, sőt egyesek támogatnák, ha ezeket az embereket elküldenék vidékre nehéz mezőgazdasági munkát végezni.