BUX
39006

Vezért vált a Standard & Poor's az USA leminősítése után

Mindössze két héttel azután távozik a Standard & Poor's elnöke, hogy a hitelminősítő augusztus 5-én lerontotta az USA korábbi AAA osztályzatát, ami komoly vitákhoz vezetett az amerikai pénzügyminisztériummal.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 07:55

A McGraw-Hill - az S&P anyacége - kedden közölte, hogy a 2007 óta az elnöki tisztet betöltő Deven Sharma távozik posztjáról, utódja szeptember 27-től a Citibanktól érkező Douglas Peterson lesz - jelentette a Reuters.

Bár a vezércsere gyanús gyorsasággal követi az USA leminősítését, a Sharma távozásáról először beszámoló Financial Times szerint nincs összefüggés sem a két ügy, sem aközött, hogy az AAA osztályzat egy fokozattal való lerontása ügyében az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot kezdett.

Emlékezetes, hogy az Egyesült Államok leminősítése után három éve nem látott hevességű eladási hullám bontakozott ki a globális részvénypiacokon, az S&P lépését pedig az USA pénzügyminisztériuma mellett az amerikai kormány is kritizálta, a hitelminősítő módszertanát bírálva.

A Financial Times úgy tudja, hogy a McGraw-Hill hétfői igazgatósági ülésén a vezetők Sharma leváltásáról döntöttek és a stratégia folyamatban lévő áttekintéséről tárgyaltak. A kiadóvállalat részvényesei mind erősebben szorgalmazzák a cég átszervezését, és szóba került a hitelminősítő részleg leválasztása is.

A Financial Times és a The Wall Street Journal szerint Deven Sharma az elnöki székből történő felállása után - ez év végig - tanácsadóként fog dolgozni a McGraw-Hillnél. A beszámolók szerint Sharma távozásának előkészületei már az USA leminősítése előtt folytak.