Vietnámban mindent visznek a széntüzelésű erőművek

A gazdasági növekedés energiaigényének fedezése szükségessé teszi a szén- és olajtüzelésű erőművek termelésének növelését Vietnámban, amihez az idén a vízierőművek alacsony vízállás miatt csökkenő áramtermelése is hozzájárul.
Rácz Gergő, 2020. február 14. péntek, 18:56
Fotó: Pixabay

Az egyik leggyorsabb ütemben növekvő gazdasággal büszkélkedő délkelet-ázsiai ország egyre nagyobb arányban támaszkodik fosszilis energiaforrásokra áramszükségletének fedezéséhez - írja az MTI.

Az idén "kedvezőtlen időjárási feltételek miatt" 2,67 milliárd kilowattórával marad majd el a vízierőművek áramtermelése a tervezettől. A széntüzelésű erőművek áramtermelését ezért 1,9 milliárd kilowattórával, az olajtüzelésű erőművek áramtermelését pedig 1,23 milliárd kilowattórával emelik meg az eredetileg tervezetthez képest.

Az ipari és kereskedelmi minisztérium tavaly júliusban publikált prognózisa alapján Vietnám komoly áramellátási deficit elé kell hogy nézzen 2021-től, mivel az áramtermelési kapacitásbővítő beruházások elmaradnak a felhasználási igény növekedési ütemétől. A prognózis szerint 2021-ben 6,6 milliárd kilowattóra lesz a keresleti többlet, ami 2023-ra 15 milliárd kilowattórára bővül.

Vietnám elsősorban Ausztráliából és Indonéziából származó szénimportja tavaly közel megduplázódott, 43,85 millió tonnára emelkedett 3,79 milliárd dollár értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.02.14 20:47

Mert nem dőltek be az ostoba klíma- meg széndioxid hisztinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html