Vigyázat, csalnak az olívaolajjal!

Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, exportőrje és fogyasztója, az olívaolajjal azonban – más élelmiszertermékekhez viszonyított magas gazdasági értéke miatt – előfordulhatnak minőségi gondok, sőt csalnak is vele.
Tóth László Levente, 2020. február 12. szerda, 10:18
Fotó: Stocksnap

Az EU a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, a világtermelés 69 százalékát adja. Az olívaolaj kapcsán ugyanakkor számos visszaélés is tapasztalható, amelyekkel megtévesztik a fogyasztókat - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság (EB).

Az olívaolaj piacán a leggyakoribb jogsértések a szűz olívaolaj extraszűz olívaolajként történő forgalmazása vagy más növényi olajok (napraforgó, kukorica, pálma, repce) olajbogyó-keverékeinek "olívaolajként" történő forgalmazása. Pedig az olívaolaj-ágazat támogatására vonatkozó szabályok mellett léteznek az olívaolaj-ágazat szempontjából releváns meghatározások, megnevezések és értékesítési leírások. A forgalmazási szabályok például a csomagolás, a címkézés, az üzemeltetők és az ellenőrző hatóságok közötti együttműködés, valamint a címkézés és a szankciók szabályait tartalmazzák.

Visszaélések ennek ellenére is vannak, illetve azzal együtt, hogy az EU külön szabályozással rendelkezik annak biztosítására, hogy a megfelelőség-ellenőrzéseket nemzeti vagy regionális szinten rendszeresen elvégezzék. Ezen ellenőrzések megszervezéséért és végrehajtásáért a tagállamok felelnek. A megfelelőség-ellenőrzési uniós keretrendszer elvileg biztosítja a megfelelő fogyasztóvédelmet és a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot az üzleti vállalkozások és a fogyasztók közötti kapcsolatokban. Az EB szerint a termelő tagállamok számára az EU megfelelőség-ellenőrzési keretrendszere hatékonyan hozzájárult a piacon lévő termékek minőségének javításához és a "csalárd gyakorlatok" előfordulásának csökkentéséhez.

A bizottság ugyanakkor rámutatott a hiányosságokra és a jelenlegi megfelelőség-ellenőrzési rendszer problémáira is. Ilyen például, hogy az egyenlő versenyfeltételek, a belső piac hatékony működésének és a tisztességes kereskedelem gyakorlatának biztosítása érdekében kitűzött célokat csak részben sikerült elérni, mivel azok az adott nemzeti összefüggések függvényében változnak - hívta fel a figyelmet az EB. A főbb szervezeti problémák és hiányosságok elsősorban több nemzeti, és egyes tagállamokban is a regionális, illetve a helyi hatósági munka összehangolásával kapcsolatosak. Problémát jelent továbbá az erőforrások hiánya HR és finanszírozási oldalról egyaránt.

Az EU-ban kilenc olívaolaj termelő tagállam van: Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália, Franciaország, Szlovénia, Horvátország, Ciprus és Málta. Ezekben az országokban összesen körülbelül 5 millió hektárnyi olajfa-liget található, amelyek nagy részét az olívaolaj-termelésre használják. Spanyolország adja az uniós olajfaültetvények teljes területének több mint felét, így a legnagyobb olívaolaj-termelő az EU-ban: a 2015/16 és a 2017/18 gazdasági év között átlagosan az EU teljes termelésének termelték a spanyolok. Az elmúlt három évben Spanyolországban az átlagos termelés elérte az 1,3 millió tonnát évente.

Az EU-ban különben szinte a teljes termelés négy tagállamban történik. Spanyolország az első a már említett 63 százalékkal, míg Olaszországban 17, Görögországban 14 Portugáliában pedig 5 százalékát állítják elő az uniós termelésnek, ez együttesen EU termelés mintegy 99 százalékát jelenti. A nem termelő tagállamok között Németország a legnagyobb fogyasztó, az uniós fogyasztás körülbelül 4 százalékával. Noha az olívaolaj-termelés szintje biztosítja az önellátást, az EU vezető szerepet játszik a nemzetközi piacon, mind az olívaolaj importőreként, mind exportőreként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.12 13:41

Iszonyú sokkot kaptam.
Nekem ez és hozzáhasonlóak soha a büdös életben nem jutott volna eszembe.
Eddig én azt hittem, hogy a feliratok, hirdetések minden szava szín igaz.
A legkülönfélebb csodaszereket is beleértve.
Ott van pl az a reklám, hogy bekapja a kapszullát, amely még le sem csúszik a gigáján és máris aztalokat ugrár át.
Csoda, hogy énis szeretnék a patikában ilyen csodaszereket venni.
De sajnos kiderült, hogy az ottaniak már mind csalások.
Ezért jutott eszembe, mivel azt acsodaszert valójában le sem kell nyelni, ezért az számtalanszor felhasználható lenne.
Egy kis ölítés es a csoda-kapszulát szájba kaphatná a következő, rászoruló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html