Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországba február második hetén beköszönt a Sabine szélvihar, amely időnként 180 kilométer/órás széllökésekkel tesztelte az élők és az élettelen dolgok tűrőképességét - derült ki a Radió Praha összefoglalójából. A biztosítótársaságok beszámolója szerint az ország nyugati részén lakók gyorsan megjelentek náluk kártérítési idényeikkel, miután házuk tetejét és kertjeiket tönkre tette a vihar.

A kártérítések lehetséges összege rövid idő alatt több tíz millió koronára emelkedett. Eközben a tűzoltók és önkéntes segítőik meg be sem fejezték a romok eltakarítását. A helyhatóságok maximum 50 ezer koronás (620 ezer forint) egyszeri támogatást kínáltak a legsúlyosabb károkat elszenvedőknek. Ez a gyorssegély nem függ attól, hogy valaki kötött-e biztosítást vagy sem.

Az első becslések szerint Sabine egymillió köbméternyi állami tulajdonban lévő erdőt károsított. A legnagyobb károkat az a faállomány szenvedte el, amelyet amúgy is sújtott a szúfertőzés. Az áramszolgáltatók csak a káraik pontos felmérése után nyilatkoznak költségeikről. Több ezer lakás maradt áram nélkül, a cseh vasutak sok járatukat törölték. A várható teljes költségre utal, hogy a Kyrill vihar, amely 2007-ben pusztított, 2,2 milliárd korona (27,4 milliárd forint, egy nemzeti színház ára) kárt okozott, a Herwart, amely 2017-ben csapott le, 1,5 milliárdos cechet hagyott hátra.