Még olcsóbb lehet a kőolaj - friss előrejelzés érkezett

A Világbank idén már másodszor rontotta a kőolaj jövő évi árára vonatkozó előrejelzését - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 4. szerda, 18:22
Fotó: Shutterstock

A Világbank most azzal számol, hogy a három vezető olajfajtából (Brent, WTI, Dubai) alkotott kosár átlagára 2020-ban 58 dollár lesz. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban 65 dollárt, a múlt év végén még 69 dollárt várt.

A bank emlékeztetett arra, hogy az idei első kilenc hónapban a kőolaj átlagára 14 százalékkal csökkent éves összevetésben, elsősorban a globális gazdaság növekedésének a lassulása miatt.

Szerdán 15 óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,79 dollárral 62,61 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 1,6 dollárral, 57,78 dollárra emelkedett.

A Világbank előrejelzésének az összeállítói szerint meglehetősen vegyes a termeléskilátás. Az Egyesült Államokban a tervek szerint számos új olajlelőhelyet állítanak termelésbe az év végéig. Ugyanakkor, ha tovább csökken a kőolaj ára, az érezhetően visszaveti a termelés nyereségességét, ami óvatosságra inti az amerikai olajcégeket.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportálók a hírek szerint csütörtökön kezdődő kétnapos ülésükön termelésük további csökkentéséről dönthetnek, aminek áremelő hatása lehet. Félő ugyanakkor, hogy az újabb termeléscsökkentés sem vált ki komolyabb drágulást, ami éket verhet a megállapodást aláírók közé. Ecuador például már be is jelentette, hogy 2020 januárjától kilép az OPEC szervezetéből, mert a költségvetés bevételeinek a növelés érdekében felfuttatja olajtermelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK