Világbank: csináljanak inflációt Japánban!

James Wolfensohn, a Világbank elnöke szerint Japán számára hasznos lenne a gazdasági recesszió elleni harcban az inflációs célkitűzés rendszerének bevezetése. Az ötlet azonban nem aratott egyértelmű sikert.
Kummer Krisztián, 2003. január 16. csütörtök, 10:36
Fotó:


Az elképzelés szerint a japán kormány legegyszerűbben úgy küzdhetné le a gazdaságot évek óta lehúzó deflációt, ha meghatározná az áraknak azon kívános szintjét, ahová emelkedniük kellene, majd a monetáris politika eszközeivel (például pénzkibocsátással) érné el az inflálódást.

A japán nemzeti bank elnöke, Masaru Hajami azonban egyszerűen vakmerő hazardírozásnak nevezte az elképzelést, mely megállíthatatlan árnövekedéshez vezethet.

Japánban tavaly novemberben éves szinten 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A defláció 38. hónapja tart, a rövid távú banki alapkamat gyakorlatilag nullán áll.

Wolfensohn elképzelése több japán politikus szemében is jónak tűnik, így például a miniszterelnök Junicsiro Koizumi is támogatja az ötletet, hisz nemrég a japán gazdaság Egyes Számú Közellenségének nevezte a deflációt. Ennek nyomán megindultak a találgatások, vajon lemondatják-e a konzervatív Hajamit, hogy egy nála radikálisabb vezetőt, például Toshihiko Fukuit, a Bank of Japan volt kormányzóhelyettesét ültessék a helyére.

HOZZÁSZÓLÁSOK