Világbank: Románia felülmúlhatja Magyarországot

A Világbank jelentősen, 4 százalék fölé emelte az idei és jövő évi román bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó előrejelzését - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 10. szerda, 16:36
Fotó: Pixabay

Az idén 4,5 százalékos bővüléssel számolnak a korábban várt 3,7 százalékkal szemben, 2019-re pedig 4,1 százalékossal a korábbi 3,5 százalékkal szemben. A Világbank arra számít, hogy a GDP-növekedés 2020-ban 3,5 százalékra mérséklődik.

A tavalyi várható román gazdasági növekedést is emelte a Világbank: 6,4 százalékos bővülésre számít a korábban közölt 4,4 százalék helyett.

Megállapították, hogy Románia előrelépéseket tett az állami vállalatok pártsemlegessé tételében a versenyszférából kijelölt vállalatvezetők kinevezése révén, de ennek a tervnek a maradéktalan alkalmazása késlekedik, mivel "jelentős ellenállás tapasztalható a változással szemben".

Mihai Tudose román miniszterelnök szerdán üdvözölte a Világbank jelentését, örömmel nyugtázta, hogy 6,4 százalékra javította a tavalyi várható GDP-növekedést. A kormányfő tavaly bírálta a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot amiatt, hogy túlságosan pesszimista becsléseket tesznek közzé a román gazdaság kilátásairól.

Bukarest az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A Világbank jóslata szerint így a román bővülés nagyobb lesz, mint Magyarországon: a tavalyi 3,9 százalékos GDP-növekedés után 2018-ban 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2020-ban pedig 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.01.10 20:13

@666ORDOG666:
Ez most kívánságlista?
A korrupt politikusok országrombolásában meg nehéz velünk magyarokkal versenyre kelni. Ez pedig tény.
Csak szólok, Romániában már sitteltek le volt kormánytagokat korrupcióért. Na ha majd Magyarországon is sor kerül erre, akkor elégedett leszek.
Vagy szerinted nincs is ma kormányszintű korrupció? :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2018.01.10 19:48

Azért megmondom a frankót!
Tényleg Románia felül fogja múlni a magyarok teljesítményét.
Hol is?
A hitelek lfelvételében.
A hitelek nyom nélküli eltüntetésében.
A korrupt politikusok országromboló tevékenységében.
Az akcióból részesülni fog a Világbank is.
Csak megér egy dícséretet, vagy buksisimogatást a nagy haszon reménye.
Üdv: Az Ördög személyeseny
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html