BUX
38643

Világbanki segítség Délkelet-Ázsiában

Miközben a segélyszervezetek adományokat gyűjtenek és a helyszínen segítenek Délkelet-Ázsiában, a Világbank szakértői elkezdték kiértékelni, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az összeomlott közösséget a következő pár évben újraépítsék.

Bodolóczki Linda, 2005. január 4. kedd, 08:17

Srí Lanka, Indonézia és a Maldív szigetek kérték eddig a Világbank segítségét, a szakértők a héten kezdik meg a felépítés stratégiájának kidolgozását. Felméréseik nyomán kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és hitelezőknek tesz majd ajánlásokat, hogy milyen támogatásokra lesz szükség.

A Világbank szerint Srí Lankán volt a legnagyobb a pusztítás: itt a lakossság nagy része a parton lakott, melynek most kétharmada megsemmisült. Körülbelül 800 ezer - egymillió ember maradhatott hajék nélkül. A bank a már meglévő kölcsön-programjának segítségével juttatott pénzt az államba.

A Világbank 200 millió dollárt adott Srí Lankának az elmúlt időszakban évente, 2005-ben a támogatást 100 millió dollárral tervezi megemelni. A szakértők jövő héten érkeznek a fővárosba, Colomboba.

Indonéziában egy mai minisztériumi jelentés szerint több mint 387 ezer ember lett hajléktalan és több mint 98 ezeren haltak meg. A bank technikai értékelési missziója minél hamarabb meg fog érkezni Aceh tartományba - nyilatkozta egy banki tisztviselő.