Sok hülyeség miatt nagyobb lehet a katasztrófa

A világgazdaság olyan helyzetbe került, hogy akkor is bajok lennének, ha az emberek nem csinálnának ostobaságokat, ám úgy tűnik, nem lehet lebeszélni őket arról, hogy saját maguk alatt vágják a fát. Túl sok a világban a hülyeség.
Komócsin Sándor, 2019. november 3. vasárnap, 09:07
Fotó: Napi.hu

"Ne csináljunk hülyeségeket!" Így szólt az előző amerikai elnökről elkeresztelt "Obama-doktrína". A már-már túl egyszerűnek látszó útmutatás az őt megelőző amerikai elnök 2003-as értelmetlen iraki háborújából vonta le az elemi tanulságot. Ugyanakkor defetistának hangzik, hiszen akkor mehetünk biztosra, hogy nem csinálunk ökörségeket, ha semmit sem csinálunk. Martin Wolf, a Financial Times publicistája mégis úgy gondolja: időszerű elismételni az Obama-doktránát.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap új igazgatója bemutatkozó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben a világ 90 százalékán lassulni fog a gazdasági növekedés, miután a világgazdaság különböző részeinek lefékeződése szinkronizálódott. A Brookings Institution és a Financial Times közös kutatása valamivel sötétebben fogalmaz: a világ a szinkronizált stagnálás állapotába került.

Bizonytalanság

E sötét jelenség mögött elsősorban a bizonytalanság erősödése áll, vagy - ahogy a Brookings szerzői megfogalmazták - "az állandó kereskedelmi feszültségek, a politikai bizonytalanság, a geopolitikai kockázatok és az aggodalmak amiatt, hogy a monetáris ösztönzők hatástalanná válnak". Ezek a körülmények aláássák a gazdasági fejlődést.

A World Economic Outlook, az IMF előrejelzése 2019-re háromszázalékos GDP-növekedést jósol a világgazdaságban a 2018-as 3,6 százalék után. A fejlett országok 1,7 százalékra mennek le 2,2-ről, a feltörekvők 3,9-re 4,5-ről. A világkereskedelem várhatóan csak 1,1 százalékkal bővül, míg egy éve még 3,6 százalékkal nőtt. Ez még többet mond a GDP-növekedésnél, ugyanis azt mutatja, hogy a kereskedelemben visszaszorul a globalizáció (deglobalisaiton).

Hülye dolgok

És nagyobb a veszélye, hogy a helyzet az IMF várakozásánál is rosszabbul alakul. Elmérgesedhet az USA és fő kereskedelmi partnerei közti kereskedelmi háború, ami a high-tech termékek fejlesztését és gyártását érintheti a legrosszabbul. Kaotikus lehet a brexit, továbbá elmérgesedhetnek a geopolitikai ellentétek a Közel-Keleten vagy Ázsiában. A legtöbb gond tipikusan az Obama-doktrínának megfelelő hülyeségek közé tartozik.

Donald Trump amerikai elnök vámpolitikája, ami szétveri a második világháború után kiépült kereskedelmi rendszert, viszont nem hoz helyette valami jobbat, hülyeség. A brexit, amely lerombolja az Egyesült Királyság gazdasági kapcsolatait a legfontosabb partnereivel, hülyeség. A Japán és Dél-Korea közti elmérgesedő vita, ami mindkét országot gyengíti, miközben a régióban egyre dominánsabb Kína, hülyeség.

A tűzzel játszunk

Az FT cikkírója szerint ez azt jelenti, hogy egy gyúlékony házban a tűzzel játszunk. Lawrence Summers közgazdász professzor, volt amerikai pénzügyminiszter szerint nem a globális gazdasági lassulás a fő gond, hanem hogy nem igazán van rá válaszunk. Például az amerikai jegybank, a Fed alig tudta 2,5 százalék fölé emelni alapkamatát az emelkedő gazdasági ciklusban, máris 180 fokos fordulatot kellett vennie. És a többi fejlett ország ugyanilyen helyzetben van: nem tud érezhetően könnyíteni a monetáris kondíciókon (mert már amúgy is szokatlanul enyhék), hogy élénkítse a gazdaságot.

Ez éles fénybe helyezi, hogy az aggregált kereslet hiányának alapvető, strukturális okai vannak már a 2007-2009-es gazdasági válság óta. És ezt csak súlyosbítja a nacionalista-pupulista-protekcionista gazdaságpolitika, illetve a szigorú költségvetésben való vallásos hit mint két újabb hülyeség.

Georgieva azt a következtetést vonta le az IMF helyzetképéből, hogy a világ országainak újra el kellene kötelezniük magukat a nemzetközi együttműködés mellett. Ismerve a világ legbefolyásosabb vezetőinek gondolkodását, ez talán túl ambiciózus igény - véli az FT szakírója. De talán abbahagyhatnák, hogy hülyeségekkel súlyosbítsák a világgazdaság bajait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

onkelzoltan, 2019.11.03 17:13

Lawrence Summers közgazdász professzor kicsit hülyeségeket beszél, amikor nem hisz a szigorú költségvetésben.
Szerinte tehát túl kell költekezni,kit érdekel a holnap, majd jön egy újabb konzervatív kormány,amelyik aztán rendberakja a költségvetést a bal-lib-idióták sáskajárása után...
Mindig ez a forgatókönyv.
És a csürhe ezt nem látja be,csak a markát tartja,s ha már nincs honnan hitelt felvenni,akkor jön egy "őszinte öszödi beszéd", ahol az elkövető félretartott fejjel magyarázza a nyomorúságát,amiért éppen ő a felelős.
A közgazdász professzor úrnak vissza kellene vonulnia a közélettől, vagy legalábbis tartózkodnia kellene nagyobb marhaságok nyilvánosságra hozatalától.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.03 13:11

A bankárok döbbenetes méretű hatalmat kaparintottak a kezükbe: hitelpénz a semmiből + törvényi támogatás hozzá (átverhető buta valamint korrupt politikusok segítségével). A fedezet nélküli pénz lufija mára gigászira duzzadt. Ezt a szellemet ma már lehetetlen visszagyömöszölni a palackba, vagy elpusztít bennünket (gazdasági összeomlás), vagy mi végzünk vele. Csakhogy ehhez valamilyen drasztikus eljárás lenne szükséges, de az ezzel kapcsolatos döntéshozók magánvagyona szintén a bankárok kezében van, tehát a világ egy helyben topoorog és várja a véget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2019.11.03 11:28

Nem is árt egy kicsit fékezni. (Ha másért nem, a környezeti gondok miatt. Hogy a növekvő egyenlőtlenségeket, a felelőtlen hitelezést ne is említsük. Persze mennyivel jobb lenne ezt kontrollált módon csinálni - de ettől még nagyon távol van a világ.)

Na de mindegy is, itt van egy összefoglaló a gazdasági növekedésről:

http://egyvilag.hu/temakep/097.shtml

Ez meg a válságokról:

http://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html