Koronavírus: ezért marad évekig a nyakunkon a járvány terhe

Még akár két, vagy három évig is megsínyli Európa gazdasága a mostani koronavírus-járvány hatását a McKinsey szakértői szerint. Összesen 6 magyarországnyi ember veszítheti el az állását a kontinensen, és kicsi az esély a dinamikus visszapattanásra.
Rácz Gergő, 2020. május 11. hétfő, 16:48
Fotó: Getty Images

A vírus terjedésének megakadályozásának érdekében komoly korlátokat kell bevezetni a gazdaság működésében, így jelentősen visszaesik Európa teljesítménye - mondta egy háttérbeszélgetésen Tera Allas, a McKinsey tanácsadó cég szakértője.

A vállalat aktuális becslései szerint 25-30 százalékos visszaesés lehet Európa gazdaságában idén a járvány okán, nagyjából 60 millió állást kockázat a helyzet.

Leginkább a szolgáltató szektorokban érzékelhető a fenyegetettség.

Példaként ott van Németország, ahol a teljes munkaerő negyede érintett valamilyen formában, ott ennyi ember szorult rá az ellátásra, vagy a csökkentett munkaidőre. Nagy-Britanniában a teljes munkaerő 30 százalékát érinti a járvány, közülük sokan folyamodtak a bankokhoz valamilyen átvészelő kölcsön okán.

A statisztikák szerint azokra jár rá leginkább a rúd, akik kevésbé képzettek, nekik kell leginkább félteni az állásukat. Életkori szempontbók a fiatalok vannak veszélyben, az angol statisztikák alapján a fiatalok negyede félhet munkája elvesztésétől.

Sebastian Stern, a cég szakértője szerint nem lesz egyhamar helyreállás. Akár 2-3 évig lehet majd érezni a GDP-ben a kiesést, mielőtt Európában visszatérhet minden a rendes mederbe. Szerinte már most a strukturális versenyképességre is kell gondolni arra az esetre, amikor ez megtörténik.

A 2008-ban induló válsághoz képest a mostani annyiban más, hogy lényegében minden gazdasági szektor érintett. A visszaesést alapvetően a kereslet kimúlása okozza, az emberek nem fogyasztanak, nem tudnak, vagy nem akarnak venni termékeket.

Lesznek olyan iparágak amelyek egy, vagy két év alatt visszaállnak arra a termelékenységre mint ami a válság előtt adott volt - mondta Stern. De ez még akkor is csak legfeljebb 90 százaléka a lehet a korábban megszokottnak, kell a távolságtartás, és az egyéb járvány által indokolt elővigyázatosság.

Háborús idők óta nem láttunk ilyet

- mondta a Napi.hu kérdésére Tera Allas. Meglátása szerint a jelen helyzetben kell a kormányzati, vagyis a költségvetési támogatás, csakúgy, mint a jegybanki szerepvállalás a gazdaság megvédésének érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.11 18:52

És egy ilyen mutáns bármikor rászabadulhat a világra ismét. Az egész a túlnépesedés következménye. Az egész már ellenőrizhetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.11 17:45

Az örökös adósság terhe nem évekig hanem örökké megmarad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html