Vészjósoló jelek a gazdaságban

A legújabb felmérés szerint a globális intézményi befektetői közösség továbbra is a kereskedelmi háborúkat tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak, és egyre többen számolnak a világgazdasági növekedés esetleges meredek ívű lassulásával is.
Szepesi Anita, 2019. február 8. péntek, 16:45
Fotó: Shutterstock

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics 182 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel pénteken ismertetett idei első negyedévi globális vizsgálatában.

A felmérésbe bevont cégek együttesen 5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2500 milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 73 százaléka tartja úgy, hogy a globális növekedési kilátásokat a következő két évben valamelyest, vagy erőteljesen lefelé ható kockázatok terhelik. A vállalatok 71 százaléka - a hasonló vizsgálatok kezdete óta a legmagasabb arány - szerint az elmúlt három hónapban nőtt a globális növekedés meredek, legalább 1 százalékpontos lassulásának kockázata - idézi a felmérés megállapításait az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK