Világháborús szinten az ukrán széntermelés

Idén a felére esett az ukrán széntermelés, a második világháború óta nem volt ilyen alacsony.
Barabás T. János, 2015. augusztus 29. szombat, 15:35
Fotó: Reuters

Némileg ellentmondásos módon az ukrán Sikeres Ország projektet vezető Andrej Blinov közgazdász jelentette be, hogy a honvédő háború óta példátlanul zuhant az ország széntermelése idén - júniusban csupán 1,9 millió tonna volt. A helyzet azóta sem javult igazán.

A kijevi statisztikai hivatal közleménye szerint júliusban ugyan 2,2 millió tonnára nőtt a termelés, de így is 42 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. Mint a TASZSZ jelentette, az ide év egészében eddig 15,5 millió tonnát ért el a szénhozam, ami csupán fele a 2014-esnek.

A problémák már jelentkeznek az erőműveknél, amelyek tartaléka az fűtési szezonkezdet előtt elvárt 2,7 millió tonna helyett csupán 1,5 millió tonnát tesz ki. A szükséges mennyiségű antracit szállítására ugyan megkötötték a szerződéseket, de a szén sem a szakadár területekről, se Oroszországból nem érkezett meg. Ennek ellenére bíznak benne, hogy idén nem fog sor kerülni az áramszolgáltatások megszakítására - bár Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök katasztrofálisnak minősítette az energiaszektor helyzetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rosszkutya, 2015.09.03 16:04

@Pluralista: Az ukran nehezipar jelentos resze joreszt a donyecki regioban koncentralodik. Amit az oroszok (az orosz kormany) tamadasa levalasztott Ukrajnarol. Hogy jon ide az EU te cinikus idiota?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.08.29 17:53

Welcome to the EU, Ukrajna! Welcome to the West!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html