Világhódító útra indult a vodka - Magyarország lemarad

A lengyel vodka igencsak hosszú történetében még soha nem tudtak annyit exportálni belőle, mint mostanában. A fejlett és a feltörekvő országok fogyasztói egyaránt lelkesen vásárolják a lengyelek nemzeti italát.
Barabás Júlia, 2017. április 9. vasárnap, 19:27
Fotó: Napi.hu

Lengyelország európai uniós csatlakozása óta kétszeresére nőtt az égetett szeszes italok exportjának értéke - írta a gazeta.pl. A kivitel értéke elérte a 176 millió eurót (12,7 milliárd forint), ami mennyiségben 54,5 millió litert jelent. Az utóbbi háromszoros növekedés az említett időszakban.

A Lengyel Szeszipar Munkaadói Szövetségének szóvivője a dziennik.pl hírportálnak elárulta, hogy azért nem folyamatos diadalmenetről van szó. A szeszes italok fogyasztási adójának 2014 januári növelése után csökkentek az eladások a hazai piacon, ezért a termelők még inkább az exportra koncentráltak. Ebben az időszakban a kivitelben is volt egy két-három százalékos hullámvölgy.

Nagy bevéltelek

A külföldi eladások azután 2016-ban nekilendültek, a lengyel vodka legnagyobb piaca Franciaország (az exportbevétel 2016-ban 86 millió euró volt), az USA (23,1 millió euró), Kanada (3,5 millió euró), Nagy-Britannia (3 millió euró) és Mexikó (2,5 millió euró). Ha az összes szeszes italt nézzük, akkor az első öt helyen Franciaország, az USA, Magyarország, Németország és Nagy-Britannia áll.

Az idei év nehezebb lesz az exportőröknek, mindenekelőtt az EU-tagállamok erősödő piacvédelmi intézkedései miatt. Magyarországon például 2015-ben megadóztatták az alkoholtermékeket (kivéve gyógynövényt tartalmazókat). Ez a vodkát is érintette, így lehet, hogy a magyarországi export csökkenni fog. A termelők eközben új piacokat keresnek például Vietnamban, Indiában és a dél-amerikai államokban.

Tavaly a lengyel vodka átlagára literenként 9,53 euró volt egy literért (szűken 700 forint), ami viszonylag magas, de a vevők értékelik a jó minőséget, ezért a termék ezen az áron is eladható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lusika, 2017.04.09 20:14

Kedves Cikkíró ! Úgy látom Ón az Eurót végig Zloty árfolyamon váltotta. Így a Forintra átszámítás durván a negyedére jött ki Önnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html