Világméretű egészségügyi válságtól tart Németország

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.
Domokos Erika, 2017. május 19. péntek, 23:22
Fotó: Napi.hu

Angela Merkel a kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte, hogy a mai, "behálózott világban" indokolt a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó csoport közös ügyei közé emelni az egészségügyet - írja az MTI. Az emberiesség elve azt diktálja, hogy mindenkinek hozzáférést kell biztosítani egy működőképes egészségügyi rendszerhez. Ehhez sürgősen javítani kell a nemzetközi együttműködésen, különösen a fertőző betegségek esetében.

A járványokra és veszélyhelyzetekre gyorsabban reagáló és összehangoltabban működő rendszereket kell kiépíteni, és ösztönözni kell a gyógyszerkutatásokat. Ezért a fejlett országoknak nagyobb támogatást kellene adniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank kezdeményezéseihez. Németország a WHO vészhelyzeti alapja (CFE) legnagyobb támogatójaként az idén minden eddiginél nagyobb összeget, 35 millió eurót fordít az ENSZ egészségügyi koordinációval foglalkozó intézményének finanszírozására - mondta a kancellár.

Teljesen biztos, hogy eljön a következő világméretű egészségügyi válság, a kérdés csak az, hogy mikor, és hogy mennyire lesz súlyos - húzta alá Hermann Gröhe egészségügyi miniszter.

A járványok megfékezése mellett az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók elleni küzdelem is a nemzetközi közösség egyre hangsúlyosabb feladata - tette hozzá. Az antibiotikumok a modern orvostudomány egyik legnagyobb vívmányát jelentik, de "ha nem cselekszünk most és globálisan, elindulunk az antibiotikumok utáni korszak felé, aminek drámai következményei lesznek mindenki számára".

Kiemelten fontos az antibiotikumok alkalmazásának visszafogása, különösen az állattartásban, ahol sokszor nem is gyógyításra, hanem a növekedés serkentésére használják ezeket a szereket - mondta a német egészségügyi tárca vezetője.

A miniszteri delegációk a találkozón egy szimulációs gyakorlatot is tartanak. Abból a forgatókönyvből indulnak ki, hogy világméretű járvánnyal fenyeget egy légúti fertőzéssel terjedő halálos betegség. Igyekeznek rögzíteni, hogy kinek mikor mit kell tennie a "terepen", a fertőzött területeken, miként kell gondoskodnia az információk megfelelő áramlásáról és hogyan kell ellenőriznie a járványvédelmi mechanizmusok működését.

A G20 csoport informális egyeztető fórum, 1999 óta működik, tagjai Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Szaúd-Arábia és az Európai Unió. A soros német elnökség legnagyobb szabású eseménye az állam-, illetve kormányfők kétnapos találkozója lesz június 7-től Hamburgban - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2017.05.20 21:58

@krix2: Igazad van, Merkel nyanyónak már a háza, meg az országa ég. Betrombitálja az arab, meg az afrikai migránsok millióit, akik soha nem látott, valamint Európában régen kimúlt fertőző betegségeket cipelnek be. Nesze neked nyitott határok! Nem kell 10 év, a németek, no meg a normálisabb európaiak karóba húznák Merkelt, amit tett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.20 21:46

@siriq:
Te nem vagy képben, ugyanis a csökkenő lakosságszám önmagában képes megállítani bármilyen fertőzést. (Szibéria elszigetelt falvaiba sosem jutnak el ezek a kórokozók.)
A városok zsúfoltsága hatványozottan növeli a fertőződés esélyét. Emellett alacsonyabb népességszám esetén nem kell agresszív tenyésztési eljárásokhoz folyamodni az állattartásban sem.
A határok szigorúbb ellenőrzése pedig a trópusi betegségek behurcolását segítheti.

A libsik sajnos az emberekre is a folyamatos növekedés doktrínáját alkalmazzák. Növekednie KELL a gazdaságnak és a népességszámnak is.
A természet viszont nem osztja ez utóbbi elvet és előbb-utóbb rendet rak.
Amint az utolsó antibiotikum is hatástalanná válik milliárdok fognak meghalni és beáll egy új egyensúlyi helyzet. Én 1 milliárdnál kevesebb megmaradó embert tippelek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

siriq, 2017.05.20 19:58

@krix2: Lathato , hogy nem vagy kepben a cikkel es a temaval sem.
Egyre tobb a "super virus illetve bakterium" ami lenyegeben mindennek ellen all. A manapsag hasznalt legerosebb fertotlenito szerek nem pusztitjak el ezeket a korokozokat. Egyre nagyobb bajt okoznak igy a muteteknel kezdve a legaltalanosabb seruleseknel , szinte mindenhol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.19 23:53

"az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel"

Vén kibaxxxot vén luvnya!
1. nyitott határok - leprás, tbc-c maláriás férgek beengedése ellenőrzés nélkül
2. a népesség felszaporítása

A járványok megelőzéséhez ajánlatos:
1. határellenőrzés
2. lassan csökkenő népességszám

Ez a féreg G. angéla pont az ellenkezőjét teszi annak ami a járványok megelőzéséhez ildomos lenne.
Remélem a pokolban végzi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html