Világvége belátható időn belül - itt az új vészjelzés

Egy jövő héten nyilvánosságra kerülő kutatás szerint az emberi ipari tevékenység miatt az elmúlt 300 millió évben nem látott tempóban válnak savasabbá a világ óceánjai, ami a tengeri életformák harmadának eltűnésével fenyeget. A gazdasági kár százmilliárd dolláros nagyságrendű.
Napi.hu, 2013. november 15. péntek, 09:23
Fotó: Napi.hu

A tudósok már 2012-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a világ óceánjai vélhetően az elmúlt 300 millió évben nem látott tempóban válnak savasabbá, ám kutatásaik eredményét csak most, a jövő heti lengyelországi globális klímakonferencián tárják a közvélemény elé - jelentette a BBC.

Az International Biosphere-Geosphere Programme keretében a világ 500 vezető szakértője tartott konferenciát Kaliforniában, amelyen megállapították, hogy a savasság 170 százalékkal emelkedhet 2100-ra, amit a tengeri élőlények 30 százaléka várhatóan nem él túl. A kutatók abban is biztosak, hogy az ipari forradalom kezdete óta a légkörbe került szén-dioxid áll a káros jelenség hátterében.

Csak nyeli a mérget

A víznek is vigyáznia kell a pH-értékére
Az ipari forradalom óta elnyelt szén-dioxid fokozatosan csökkenti a tengervíz pH-értékét. A pH a savasság és lúgosság közti átmenetet méri. Egyik szélsőértéke 0, ez nagyon savas helyzetet jelez, a másik 14, ami nagyon lúgosat. A semleges állapotnak a 7-es felel meg. A tengervíz normál állapotban enyhén lúgos, természetes pH-értéke 8,2.

A politikai döntéshozóknak készített kutatási összefoglaló szerint a felpörgött ipari tevékenység miatt a levegőbe kerülő szén-dioxid felét az óceánok nyelték el. Naponta 24 millió tonnát szívnak fel az üvegház hatású gázból. Ennek eredményeként megváltozik a vizük kémhatása: az elmúlt 170 évben 26 százalékkal savasabbak lettek. A tudósok nem találtak bizonyítékot hasonló változásra a Föld történetében.

A savasodás következményeként a víz kevésbé lesz élhető, mint eddig. Számos faj tűnhet el az évszázad végére, köztük a korallok. A kutatók a tengerek fenekén lévő kutakat, réseket vizsgáltak, amelyekben savasabb a víz, mint máshol, így előre jelezhetik, milyenné válnak az óceánok. A kutakban még puhatestűek sem élnek, márpedig ha ezek eltűnnek, akkor megszűnik a tápláléklánc alja, s ezzel kihalnak a lánc feljebb lévő tagjai is.

Nincs ellenszer

A tudósok megpróbálták számszerűsíteni csak a puhatestűek, a csigák és más hasonló élőlények eltűnésének gazdasági hatását. Arra a következtetésre jutottak, hogy csupán ez 130 milliárd dollár kárt okozhat 2100-ra, ha az emberiség a jelenlegi tendenciát folytatva árasztja el a légkört szén-dioxiddal. A tengeri élővilág összezsugorodásának hatása az élelmiszer-ellátás költségeit dobja meg, még tovább drágítva a szegényeknek már ma is túl drága élelmiszereket.

Elvileg léteznek technikai lehetőségek a savasodás visszafordítására, ám ezek hatása kétséges. Zárt öblöket meg lehet védeni például szétmorzsolt mészkő vízbe juttatásával, ám ez csak a környező vizet hozza rendebe. Összességében nincs globális szinten alkalmazható ellenszer, és ami egyáltalán szóba jöhet, az brutálisan energiaigényes és drága. A tudósok szerint hosszú távon csak a szén-dioxid-kibocsátás jelentős visszafogása fékezheti meg az óceánok savasodását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.11.15 20:36

@megalodon: A kerék ....A kerék feltalálása.Az okozta a mai helyzetet.
Mert elkényelmesedtünk,előbb lóval,gőzzel,most meg belsőégésű motorral forgatjuk a kereket.
Pedig a szerencsétlen csak egyszerű kézikocsira gondolt,ne kelljen mindent vállon vinni.És ....és mégis tömeggyilkos lett később.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.11.15 19:16

Nos végre elmondhatjuk, hogy az emberiség vesztét a gőzgép feltalálása okozta...

pedig milyen büszkék voltunk James Wattra meg az ipari forradalomra...aztán röpke 500-600 év alatt végez a fajunkkal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.11.15 16:33

@Tibi27:
Nem kell rákeresnem semmire. Ha ezek az emberek bemondásra tévedhetnek/hazudhatnak, akkor ők is, nemgondolod?

Elég ha ismerem az anyag és energiamegmaradás törvényét. Ezáltal az elmúlt 100 év kibocsátása sem kell hogy számítson bármit, ellenőrzésre jó. Elég ha ismerem a jelenlegit és abból meg tudom becsülni a jövőbelit. A többit leírtam.

Ezzel szemben az van hogy "baromság", meg valaki bebizonyította. Egyébként Miskolczi nem azt mondja hogy nincs széndioxid kibocsátás, hanem egyszerűen azt állítja a koncentráció növekedése nem okoz további melegedést. A cikk pedig nem erről szól, hanem az óceánok savasodásáról. Meg sem merem kérdezni hogy jelent-e az valamit, hogy egy "brit tudós" :) meg bebizonyította hogy Miskolczi rossz adatokból indult ki.

Ha esetleg kijelented azt, hogy tulajdonképpen az ipar nem is bocsát ki széndioxidot milliárd tonna számra, abból a szénből ami ilyen-olyan formában eddig a föld alatt pihent, és nem is írtjuk ki az őserdőket, amelyek egyébként amúgy sem tudnának mindent ilyen tempóban felszívni, akkor jó.

A Föld "túléli" azt is ha mi szétatomozzuk, velünk vagy nélkülünk. Az élet általában véve opció, csak bizonyos körülmények mellett törvényszerűség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2013.11.15 16:07

@Tibi27:
Na, jó könnyítek: keress rá dr. Miskolczi Ferenc (a kutató) vagy Zágoni Miklós fizikus nevére és anyagaira...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2013.11.15 15:47

@rw:
Oké, ne merülj bele.
Csak nézz utána, hogy miért is rúgtak ki egy magyar kutatót a NASA-ból két lábbal? Mert bizonyította (!), hogy ez a széndioxid kibocsátásos elmélet egy nagy baromság? Hogy a föld a légkörével együtt köszöni szépen, de jól van, és szépen egyensúlyban tartja magát? Ja, és ez éppen nem egyezett, sőt ellentétes volt az USA gazdasági érdekeivel?
Hmmmm.

Szóval erről beszélek, hogy kb. 100 éve távlatában rendelkezésünkre álló adatok alapján "vélelmezzük", hogy ez előtte is ugyanígy volt és változott (száz millió évekkel -- mennyi is a váltó 100/300 000 000???), és egy ilyen trend alapján előre vetítjük, hogy mi lesz, mert szerintünk ez így fog változni. Ha a széndioxid kibocsátásról beszélünk, akkor még 100 év tapasztalati adatairól sem beszélhetünk! Nos ez a baromság! Ez nem tudomány, ez egyszerűen sarlatánság.
És ezért még megfizetnek embereket...
Akkor meg mennyivel nehezebb elhinni, hogy 6000 éves az élet a földön?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html