Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt pénteki newtoni mészárlást követően - amelyben húsz hat-hét éves gyermeket és hat felnőttet lőtt le a húszéves ámokfutó gyilkos - a hét első négy napján a raktárkészlet utolsó darabjáig felvásárolták a vevők az egyik Indiana állambeli fegyverbolt összes termékét. Ez az üzlet csak egy a sok hasonló forgalmat tapasztaló boltok sorában - derül ki a CNBC cikkéből. A vevők hétfőn a gyilkosságsorozatban használt AR-15-ös gépkarabélyokkal kezdték, majd amikor ez elfogyott, akkor elvittek minden nagy kapacitású kézi fegyvert, köztük a klasszikus AK-47-es Kalasnyikovokat - számolt be a helyzetről az üzlet tulajdonosa a Wall Street Journal tudósítójának.

A szörnyű gyilkosságsorozat egyszerre pörgette fel a kézifegyverek korlátozásáról folyó vitát - Barack Obama elnök Joe Biden alelnököt bízta meg egy bizottság vezetésével, amelynek január végére kell javaslatokat tennie ezzel kapcsolatban -, illetve fegyverek iránti piaci keresletet. Sokan már a választások előtt felkeresték a szakboltokat, mert attól tartottak, hogy Obama újraválasztása a fegyvertartás korlátozásához vezet.

Ártatlan emberek Kalasnyikovval

Ez a fajta kereslet exponenciálisan ugrott meg a héten. A muníciót is viszik - az említett üzletben bevásárlókocsikban tolták ki a vevők a lőszert az autóik csomagtartójáig. Mindezek eredményeként a nagykereskedők is kifogytak az árukból, a kis boltoknak pedig nem maradt eladni valójuk az év végére. Pedig az egyik tulajdonosának beszámolója szerint sajátos módon hagyományosan minden évben december 24-én adja el a legtöbb fegyvert.

A kereskedők hangsúlyozzák, hogy nem agresszív hajlamú vásárlók rohamozták meg üzleteiket, hanem ártatlan amerikai átlagemberek. Vevőik negyede-ötöde például olyan valaki, aki a gazdaság összeomlásától tart, úgy véli, ha ez bekövetkezik, saját kezűleg kell megvédenie a családját. Diplomás emberekről beszélünk, illetve az USA-ban focianyunak hívott sokgyerekes mamákról, akik busz-limuzinokban hurcolásszák a kölyköket iskolába és különórákra.