Olyan interkontinentális ballisztikus nukleáris rakétát (ICBM) állít rendszerbe Moszkva, amely állítása szerint egyedülálló jellegzetessége miatt áthatol bármilyen védelmi rendszeren - írta a Szputnyik hírügynökség.

Az RS-26-os különlegessége, hogy bár hagyományos ICBM-ként kezdi a pályáját, a világon egyedülállóan szuperszonikus robbanófejei folyamatosan változtatják röppályájukat, így kivédhetetlenül legalább néhánynak sikerülnie kell áthatolnia az elhárítás pajzsán - mondta a Rosszijszkaja Gazetának nyilatkozó szakértő.

A Rubezs ugyan csak 80 tonnás, szemben az orosz stratégiai rakétaerő alapját adó 120 tonnás RS-24 Jarsszal, 1,2 megatonnányi pusztító erőt juttat célba négy darab, külön célpontba juttató 300 kilotonnás robbanófejével, s hatótávolsága 11 ezer kilométer.

Gyorsított indító szakasza kevesebb mint öt percig tart, ami azt jelenti, hogy az európai NATO radaroknak nem lesz idejük felfedezni kilövésüket. Röppályájának utolsó szakaszán, néhány száz kilométerre a céltól a rakéta zuhanórepülésbe megy át és cirkálórakétaként fejezi be útját.

A hírek szerint még az idén hadrendbe állítják.