Visszaállíthatják a határellenőrzést a G20-országokban

A határellenőrzés és biztonsági légvédelmi intézkedések bevezetéséről állapodtak meg a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 államok vezetői a párizsi terrortámadás után nem sokkal - állítja a Reuters a találkozón született nyilatkozattervezetet látva.
Inforádió, MTI, 2015. november 15. vasárnap, 16:53
Fotó: MTI/EPA

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői a törökországi Antalyában vasárnap megkezdődött csúcsértekezletükön, amelyre rányomta bélyegét a péntek esti, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat. A Törökországban ülésező vezetők szörnyűnek nevezték a történteket, és azt ígérték, egységesek maradnak a terrorizmus elleni küzdelemben - idézi a BBC a nyilatkozattervezetet. A végleges dokumentumot vasárnap hozzák nyilvánosságra - közölte a Reuters.

A csúcsértekezletet homlokterében eredetileg a fenntartható fejlődés kérdései álltak volna, de az első nyilatkozatokból ítélve a párizsi merényletek némileg felülírták az eredeti elképzeléseket, mert jószerivel minden államfő mondandójában a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét domborította ki. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy "közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz". Később, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után Erdogan azt hangoztatatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek azt jelzik, hogy a világ "kollektív biztonsági kockázattal" áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról.

Barack Obama az Iszlám Állam dszihadista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte. "Megkétszerezzük erőfeszítéseinket az (IÁ elleni) koalíció más országaival együtt, hogy szavatoljuk a békés átmenetet Szíriában és felszámoljuk az Iszlám Államot" - mondta az amerikai elnök, miután tárgyalt az értekezlet vendéglátójával. Obama szerint az IÁ által felvállalt párizsi merényletek a civilizált világ elleni támadások voltak. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Franciaországgal a felelősök kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyiában azt mondta az AFP hírügynökségnek: Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.

Mégis tartott megbeszélést Obama és Putyin
Mégis tartott kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának szünetében vasárnap délután Antalyában. A két ország és a két vezető viszonya meglehetősen fagyos, mivel számos nézeteltérés feszül közöttük. Eredetileg nem is terveztek kétoldalú tárgyalást, de végül a munkaebédet kihasználva félrehúzódtak egy sarokba, ahol több mint húsz percig beszélgettek.

A megbeszélésen a két elnök mellett Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó és Putyin egyik tanácsadója vett részt. A két elnök egymással szemben ült és egymáshoz közel hajolva beszélgetett. A beszélgetés tartalmáról egyelőre egyik fél sem közölt semmit. Putyin és Obama korábban már kezet fogott és pár szót váltott egymással a csúcstalálkozó résztvevőit megörökítő fotó készítése előtt.

Nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára - Juncker

Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára a párizsi merényletek nyomán. "Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára" - mondta Juncker. Hozzátette, hogy akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők, nem szabad a kettőt összekeverni. "Látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon" - mondta Juncker a G20-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz. "De nem csak az együttműködés fontos. Szerintem Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell az IÁ ellen irányulnia" - fogalmazott Tusk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangsúlyozta: hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembe vételével szabad harcolni.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít: a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban. "A párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét" - fogalmazott Rjabkov.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2015.11.16 11:46

@Warlock:

Ez igaz, addig van béke, amíg nem találkozunk velük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.15 21:37

@isabella: "Békében kell élni az arabokkal, és nekik is velünk, más út nem létezik."

Aja...jaja... arabok ott a sivatagban, az afrikaiak a szavannán, a sivatagban, az őserdőben, mi meg itt..

Szépséges, gyönyörű tisztes távolságra egymástól
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.11.15 21:11

@Zodiakus: Pénteken nem sok kellett volna hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.11.15 20:45

@RealMan:


Kőkemény határellenőrzés kell
1:0 az iszlám állam javára
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.15 20:10

...és ideje lenne őket békén hagyni Észak-Afrikában, végül is az az ő hazájuk, Európa pedig a miénk. Békében kell élni az arabokkal, és nekik is velünk, más út nem létezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html