Visszaesett Japán, Kína előzött

Most már hivatalos: a japán gazdaság méretét megelőzte a kínai, miután Japánban az év utolsó negyedében visszaesett a GDP a megelőző előző negyedhez képest.
NAPI, 2011. február 14. hétfő, 08:46
Fotó:

A japán bruttó hazai termék 0,3 százalékkal visszaesett negyedéves alapon a tavalyi év utolsó negyedében - ez azonban még mindig kevésbé jelentős recesszió, mint az elemzők által látni vélt 0,5 százalékos zsugorodás. Éves alapon ez 1,1 százalékos visszaesést jelent.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a rossz számokért a gyenge belső fogyasztás, és azon belül is a kormányzati autóvásárlásra ösztönző programok kifutása felel, az exportszektor és az ipari termelés területéről azonban pozitív adatok érkeznek.

Miközben tehát a japán fogyasztás növekedése várhatóan meglehetősen nyomott marad, addig a főleg kínai keresletre támaszkodó exportszektor még inkább beindulhat idén; a japán kivitel értékének immár 19,4 százaléka irányul Kínába, az Egyesült Államok 15,4 százalékkal már a második helyre szorul.

A most közzétett GDP-adatokból először vált egyértelművé, hogy a kiigazított, dollárra átváltott érték alapján az 5878 milliárd dolláros kínai gazdaság felülmúja az 5474 milliárd dollárt érő japán

HOZZÁSZÓLÁSOK