Az olasz kincstár magasabb hozammal tudott ma délelőtt kétéves, zérókuponos kötvényt kibocsátani, mint a legutóbbi alkalommal: a 2,82 milliárd eurónyi papír 1,682 százalékos hozammal kelt el, míg január 28-án 1,434 százalékkal vitték. A kereslet viszont magasabb volt, 1,65-szörös, szemben az előző aukció 1,45-szörös mutatójával.

A kétnapos olasz parlamenti választás második napjának délelőttjén a tízéves olasz kötvények hozama 4,4 százalék körül mozgott, a németéhez mért spread 280-290 között alakult (dél óta inkább lefelé tart). A piacok holnap már markánsabb véleményt nyilváníthatnak, mert kincstár 8,75 milliárd euró értékben akar eladni féléves papírokat. Szerdán még élesebb lesz a helyzet, mert menetrend szerint  az öt-, illetve tízéves kötvények aukcióját tartják. A 3,50 százalékos éves kuponnal kibocsátandó ötévesekből 1,75-2,5 milliárd eurót akar beszedni a kincstár, a tízévesektől - melyek kuponja 5,50 százalékon kezd és 4,50 százalékig csökken - 3-4 milliárdot várnak.

A kibocsátások fogadtatását természetesen nagyban meghatározhatja, hogy milyen színezetű és főleg mennyire stabilnak ígérkező kormány látszik majd hatalomra kerülni. Az urnákat ma délután 3-kor zárják - az első komolyabb exit pollokat egy órán belülre ígérik - , a választási kedv az első nap adatai szerint sokkal lanyhább, mint 2008-ban volt. Vasárnap az este tíz órás zárásig a választásra jogosult 47 millió polgár 55,2 százaléka adta le szavazatát, ez közel 7,4 százalékkal az öt évvel ezelőtti hasonló mutatónál. (2008-ban a külföldön leadott szavazatok nélkül is több mint 80 százalékos lett a végleges részvételi arány.)

Olasz politikai elemzők szerint az alacsonyabb részvételi arány a tudatosabb szavazókkal bíró baloldalnak kedvezhet (ezt mutatja az is, hogy a részadatok szerint az olyan, hagyományosan vörösnek számító tartományokban, mint Toscana vagy Emilia Romagna kevésbé csökkent a részvételi arány az első napon, mint a jobbra húzó délen, Szicíliában vagy Calabriában). A jobboldali tábor szavazókedvét gyengíthette az időjárás is: a középső és az északnyugati országrészben dühöng a tél - még a tengerparton is - , sok helyen megnehezítve az inkább Berlusconihoz húzó idősebbek mozgását.