Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Litvániában hamarosan ismét kötelező katonai szolgálatot kell teljesíteniük a férfiaknak - jelentette a BBC. A lépést a jelenlegi geopolitika környezettel kapcsolatos aggodalmak indokolják - jelentette ki Dalia Grybauskaite államfő. A kormány ötéves időszakra hozná vissza a sorkötelezettséget, hogy felgyorsítsa a hadsereg személyi állományának feltöltését.

A javaslatról még döntenie kell a parlamentnek. Grybauskaite nem tért ki arra, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet állna a kormánydöntés háttéreben, de a szomszédos balti államok világossá tették aggodalmukat Oroszország agressziója miatt.

Litvániában 2008-ban törölték el a kötelező katonai szolgálatot. A visszaállított szabályok szerint a 19 és 26 év közötti férfiak várhatják majd a behívót kézbesítő postást. Van néhány kivétel: az egyetemi hallgatók és a gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelő apák felmentést kapnak a szolgálat alól. Évente 3500 fiatal férfit várnak a kaszárnyákba.

Kötelező szolgálat

Ausztriában 2013-ban szavaztak a kötelező katonai szolgálat fenntartása mellett. A 18 éven felüli férfiaknak hat hónapot kell letölteniük a hadseregben vagy kilencet kell teljesíteniük civil szolgálatban.

Dániában ugyanezzel a korhatárral a besorozottaknak 4 és 12 hónap közötti hosszúságú kiképzésen kell részt venniük.

Észtországban szintén 18 éves kortól 8-11 hónap a kötelező sorkatonai szolgálat időtartama.

Görögországban a 19 és 45 év közötti férfiaknak kilenc hónapos katonai szolgálatot kell letölteniük.

Magyarországon a parlament 2004 novemberében döntött a sorkötelezettség eltörléséről. A Medgyessy-kormány júniusban kezdeményezte ezt a lépést, amelyet végül a kormánypártok (MSZP, SZDSZ) és az akkor ellenzéki Fidesz is támogatott.

Németországban 2011 júliusában felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot, de a követelmény benne maradt az ország alkotmányában.

Norvégiában a 19-44 éves férfiaknak 19 hónapot kell lehúzniuk a hadseregben. Az 1997 után született nőket 2016 nyarától fogják besorozni.

Ukrajánban 2014-ben állították vissza a sorkatonaságot az ország délkeleti részén kialakult, elmérgesedő háborús konfliktus miatt.

Oroszországban minden 18-27 éves férfi 12 hónapos katonai szolgálatot teljesít.

Törökországban a 20 évnél idősebb férfiaknak kell katonáskodniuk, a szolgálat időtartama 6 és 15 hónap között ingadozik.

Nem kérnek az oroszokból

Egy másik balti állam, Lettország védelmi minisztere nemrégiben szintén arról beszélt, hogy meg akarják erősíteni a hadsereg személyi állományát. A miniország 7000 fős katonaságot tervez, ám egyelőre nincs szó a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről.

Litvánia, Lettország és Észtország a Szovjetunióból való 1991-es kilépés után kérte felvételét a NATO-ba. A litvánokat az idegesíti legjobban, hogy országuk közvetlenül határos a kalinyingrádi orosz enklávéval. Az orosz hadsereg 9000 katonát és 55 haditengerészeti járművet megmozgató hadgyakorlatot tartott ebben a térségben tavaly decemberben.

Idegeskedés

Néhány hónappal korábban, szeptemberben Eston Kohver észt biztonsági tisztet a határ mentén kémkedés vádjával letartóztatták az orosz hatóságok. Vita alakult ki arról, hogy észt vagy orosz területen tartózkodott-e ekkor. Az ügy megterheli az észt-orosz viszonyt.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország kiterjesztheti ukrajnai akciót a balti államokra. Ehhez kihasználhatja az ezekben élő orosz kisebbségeket, vagy az érintett országok szinte teljes körű orosz energiafüggőségét, vagy kibertámadásokat indíthat. Lengyelország, Litvánia és Ukrajna közös katonai egység felállításáról állapodott meg 2014 szeptemberében. Az egységnek két éven belül össze kell állnia.