Visszahozzák a kötelező sorkatonaságot?

A litván kormány vissza akarja állítani a kötelező katonai szolgálatot a balti országban az orosz fenyegetés miatt. Magyarországon 2004-ben törölte el a parlament a sorkötelezettséget, de például Ausztria következetesen kitart a kötelező szolgálat mellett.
Napi.hu, 2015. február 25. szerda, 10:14
Fotó: Reuters

Litvániában hamarosan ismét kötelező katonai szolgálatot kell teljesíteniük a férfiaknak - jelentette a BBC. A lépést a jelenlegi geopolitika környezettel kapcsolatos aggodalmak indokolják - jelentette ki Dalia Grybauskaite államfő. A kormány ötéves időszakra hozná vissza a sorkötelezettséget, hogy felgyorsítsa a hadsereg személyi állományának feltöltését.

A javaslatról még döntenie kell a parlamentnek. Grybauskaite nem tért ki arra, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet állna a kormánydöntés háttéreben, de a szomszédos balti államok világossá tették aggodalmukat Oroszország agressziója miatt.

Litvániában 2008-ban törölték el a kötelező katonai szolgálatot. A visszaállított szabályok szerint a 19 és 26 év közötti férfiak várhatják majd a behívót kézbesítő postást. Van néhány kivétel: az egyetemi hallgatók és a gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelő apák felmentést kapnak a szolgálat alól. Évente 3500 fiatal férfit várnak a kaszárnyákba.

Kötelező szolgálat

Ausztriában 2013-ban szavaztak a kötelező katonai szolgálat fenntartása mellett. A 18 éven felüli férfiaknak hat hónapot kell letölteniük a hadseregben vagy kilencet kell teljesíteniük civil szolgálatban.

Dániában ugyanezzel a korhatárral a besorozottaknak 4 és 12 hónap közötti hosszúságú kiképzésen kell részt venniük.

Észtországban szintén 18 éves kortól 8-11 hónap a kötelező sorkatonai szolgálat időtartama.

Görögországban a 19 és 45 év közötti férfiaknak kilenc hónapos katonai szolgálatot kell letölteniük.

Magyarországon a parlament 2004 novemberében döntött a sorkötelezettség eltörléséről. A Medgyessy-kormány júniusban kezdeményezte ezt a lépést, amelyet végül a kormánypártok (MSZP, SZDSZ) és az akkor ellenzéki Fidesz is támogatott.

Németországban 2011 júliusában felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot, de a követelmény benne maradt az ország alkotmányában.

Norvégiában a 19-44 éves férfiaknak 19 hónapot kell lehúzniuk a hadseregben. Az 1997 után született nőket 2016 nyarától fogják besorozni.

Ukrajánban 2014-ben állították vissza a sorkatonaságot az ország délkeleti részén kialakult, elmérgesedő háborús konfliktus miatt.

Oroszországban minden 18-27 éves férfi 12 hónapos katonai szolgálatot teljesít.

Törökországban a 20 évnél idősebb férfiaknak kell katonáskodniuk, a szolgálat időtartama 6 és 15 hónap között ingadozik.

Nem kérnek az oroszokból

Egy másik balti állam, Lettország védelmi minisztere nemrégiben szintén arról beszélt, hogy meg akarják erősíteni a hadsereg személyi állományát. A miniország 7000 fős katonaságot tervez, ám egyelőre nincs szó a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről.

Litvánia, Lettország és Észtország a Szovjetunióból való 1991-es kilépés után kérte felvételét a NATO-ba. A litvánokat az idegesíti legjobban, hogy országuk közvetlenül határos a kalinyingrádi orosz enklávéval. Az orosz hadsereg 9000 katonát és 55 haditengerészeti járművet megmozgató hadgyakorlatot tartott ebben a térségben tavaly decemberben.

Idegeskedés

Néhány hónappal korábban, szeptemberben Eston Kohver észt biztonsági tisztet a határ mentén kémkedés vádjával letartóztatták az orosz hatóságok. Vita alakult ki arról, hogy észt vagy orosz területen tartózkodott-e ekkor. Az ügy megterheli az észt-orosz viszonyt.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország kiterjesztheti ukrajnai akciót a balti államokra. Ehhez kihasználhatja az ezekben élő orosz kisebbségeket, vagy az érintett országok szinte teljes körű orosz energiafüggőségét, vagy kibertámadásokat indíthat. Lengyelország, Litvánia és Ukrajna közös katonai egység felállításáról állapodott meg 2014 szeptemberében. Az egységnek két éven belül össze kell állnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2015.02.26 16:08

Komoly pénzekért lövöldözzenek-e a fiatalok papírtáblákra, meg fekvőtámaszozzanak vagy inkább termeljék a GDP-t az országnak amiből hivatásos hadsereget tartanak fenn?
Szerintem elég egyértelmű a válasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andraszuzu, 2015.02.26 11:22

Lehet itt nosztalgiazni mikor egy teljes laktanya kiurites soran meg az olajkalyhat is kidobtak a masodik emeletrol es egy elso lepcsos alakulatnal a th allo 23 csepelbol 7 indult el majd 3 erte el a kulso korletet. Az alakulat harcerteke 0 azaz betuvel nulla volt. Az ott szolgalatot teljesitok elvesztek az ugras utani elso oraban. Egyszoval az eletben ugy lehet tartos eredmenyt elerni ha tudatosan kockarol kockara epitkezunk olyan allomannyal akit erdekel is a feladat, ha minden evben a kalyhatol indulunk boritekolt a dogcedulank. Hat ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.02.26 07:48

Ukrajnába a sorkatona nem érti miért is, a tisztek lelépnek otthagyva őket, szomorú az egész! Emlékszem elméleti képzés:- a felállított harcálláspont nem védhető, de az ellenség atrocitást követ el alakosság ellen ( egy személy mondta,hogy mi halálunk nem segít,-mi szentül hittünk az egy lépést sem hátrálunk)- a helyes lépés köztes,- olyan kiképzőkhöz volt szerencsém aki elől gázolt jeges vízbe,véresre kúszta előttünk a kezét szeretve-féltük,az hiszem bárhova követük volna! Ők tanították a háborút minden erővel kerülni kell! Bocsánat a kitérőért,az utolsó mondat a lényeg..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.02.25 22:38

@kartacs: IGEN, ÉPP EZT TAPASZTALHATTUK UKRAJNÁBA!

"Nem tanultak fegyelmet, a fronton ők haltak meg elsőként"
2015.02.22 15:30

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/22/nem-tanultak-fegyelmet-fronton-ok-haltak-meg-elsokent
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.25 21:27

Figyeljük a címet, és hogy csak a cikket elolvasva derül ki, hogy ezt nem nálunk, hanem Litvániában tervezik. Régi trükk ez arra, amikor itthon akarnak bevezetni/visszahozni valamit, és amikor meglépik, mutogatnak más országokra hogy ez "itt is, meg ott is már rég bevált gyakorlat".

Egyébként nincs ezzel semmi gond, a mai elpuhult fiatalokra ráfér egy kis kiképzés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html