Egy influenzajárvány átlagosan 10,5 milliárd dollárba került az Egyesült Államokban. Ez tartalmazza a kieső munkaidő okozta többletköltségeket és az egészségügyi ellátásban jelentkező kiadásokat is - idézi a CNBC a szövetségi kormány egészségügyi tájékoztató intézetének (CDC) öt évvel ezelőtt készült tanulmányát. Az USA számos tagállamában jelenleg évek óta nem látott erejű influenzajárvány tombol, ami arra utal, hogy az átlagnál többe kerül majd a kór legyűrése.

A CDC legfrissebb adatai szerint 47 államban tapasztaltak gyakori influenzás megbetegedéseket a január 5-ével végződött héten. Abban a 15 államban, amelyben járvány alakult ki, október első napja óta több mit 3700 ember került kórházba a betegség miatt.

A szakértők a 2009-2010-es sertésinfluenzához hasonlítják az idei járványt, amely jelentős hatást gyakorolt a biztosítók profitjára. Akkor 7000 ember került kórházba az USA-ban. Az Aetna egészségbiztosító vezetői az eddigi trendek alapján úgy gondolják, hogy nem kell akkora járvánnyal, következésképpen olyan nagy költséggel számolniuk, mint négy éve. Mark Bertolini vezérigazgató azt mondta a társaság befektetőinek, hogy 40-50 millió dollár kiadással számolnak - 2009-ben 100 millióval rövidítette meg az influenza a biztosítót.

Ezt a várakozást látszik igazolni, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya országos szinten 4,3 százalékra csökkent az elmúlt napokban szemben a január első hetében feljegyzett hat százalékkal - jelentette a CDC. A 2003-2004-es nagy járvány és a 2009-es sertésinfluenza idején az országos arány elérte a 7,6 százalékot.