Cavusoglu bejegyzésében kijelentette: senki nem diktál Törökországnak. Ankara soha nem fogja eltűrni, hogy bárki is fenyegesse, a jogállamiság mindenkire vonatkozik, ez alól nincs kivétel - idézi az MTI.

Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője külön is reagált az amerikai vezetők kijelentéseire. Aksoy elfogadhatatlannak minősítette a két ország "szövetségi és baráti kapcsolatait semmibe vevő" fenyegetőző hangvételt és arra szólította az amerikai vezetést, hogy térjen vissza "az eddig is folytatott konstruktív párbeszédhez".

Trump néhány órával korábban Twitter-fiókján fenyegette meg Ankarát, Mike Pence alelnök pedig a vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencián mondott beszédében tért ki a Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztor ügyére.

"Az Egyesült Államok széleskörű szankciókat fog foganatosítani Törökország ellen Andrew Brunson lelkipásztor, a nagyszerű keresztény, családapa és kiváló ember hosszas fogva tartásáért" - írta mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök. Hozzátette: "ezt az ártatlan hívő embert azonnal szabadon kell bocsátani". Pence "jelentős szankciók" életbe léptetéséről beszélt. Leszögezte: "Brunson ártatlan ember, nincs hitelt érdemlő bizonyíték ellene".

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a júliusi török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy az összeesküvés hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, továbbá segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára.

A lelkipásztort szerdán a börtönből házi őrizetbe helyezték. A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-oldalán üdvözölte, de leszögezte, hogy ez a lépés nem elégséges, Brunsont Ankarának szabadon kell bocsátania.

Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat. A múlt héten Trump "szégyenteljesnek" nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Erdogan korábban Gülen kiadatásához kötötte Brunson szabadon engedését.