Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus Kínából indult világ körüli útjára nem is olyan régen, ám úgy tűnik, hogy szó szerint körbeér. Az európai és egyesült államokbeli kínai diaszpórából hazalátogató utazók visszaviszik kiindulópontjához a kórokozót - írja a state.com.

Több tízezer, esetenként több százezer emberről beszélünk, akik nem jutnak vissza az időközben lezárt határokon, s így a járvány korai szakaszában érintett országokban - Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon és Szingapúrban - terjesztik a fertőzést. Kínába például naponta 120 ezren érkeztek a diaszpórákból azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én pandémiának minősítette a koronavírus-járványt.

Újra felgyorsul a járvány

Ennek eredményeként hirtelen újra emelkedni kezdett a fertőzések száma, ezekben az országokban, amelyek néhány nagyon kemény intézkedést hoztak a járvány letörésére. Kínában a hivatalos statisztikai adatok szerint az elmúlt két hétben az importált esetek száma háromszorosára, 50-ről 155-re ugrott. Szingapúrban, amely eddig a védekezés egyik sikersztorija volt, 23 új fertőzést jegyeztek fel, ami eddig legmagasabb adat. Tajvanon és Hongkongban hetek óta a legtöbb új esetet regisztrálták. Dél-Koreában 44 utazással összefüggő koronavírus-fertőzést találtak az elmúlt néhány napban.

A járvány újabb gyorsulása azt jelenti, hogy Ázsiában sem sikerült megfékezni a koronavírus terjedését, pedig néhány napja még úgy tűnt, hogy ez sikerült. A kínai, a koreai, a tajvani hatóságok, akárcsak a délkelet-ázsiai országok illetékesei kénytelenek újabb korlátozó intézkedéseket bevezetni, hogy megfékezzék a járvány második hullámát.

Ez betesz a gazdaságnak

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az újabb hullám rávilágít a szigorú intézkedések, az emberek elszigetelésére irányuló próbálkozások korlátaira. Az érintett országok korlátozásokat vezettek be a beutazásokban: Pekingben például kijelölt szállodákban 14 napos karantén alá vesznek minden érkezőt. A járvány okozta gazdasági károk egy komoly második hullám esetén katasztrofális méreteket ölthetnek.