Visszatér a februári fagyos időjárás - új veszély fenyeget

Az európai energiatőzsdéken megugrottak az árfolyamok arra a friss előrejelzésre reagálva, miszerint Európába visszatérnek a februári mínuszok. Az egymást követő rendkívüli hidegek miatt szakértők arra számítanak, hogy veszélyesen alacsony szintre csökkennek a kontinens energiahordozó-készletei.
Komócsin Sándor, 2018. március 12. hétfő, 17:34
Fotó: Pixabay

A földgáz és az elektromos energia tőzsdei ára hétfőn megcélozta a csillagos eget, miután nyilvánosságra került, hogy a következő napokban Európába visszatér a tél - adta hírül a Bloomberg. Az előbbi energiahordó ára Nagy-Britanniában április szállításra még soha nem ugrott meg egy nap alatt annyival, mint a hét első napján. Ugyanez történt az áram tőzsdei árfolyamával Németországban.

A gond forrása az, hogy a "keleti bestiának" keresztelt februári hideghullám miatt, amely két hete csapott le Európára feltornászva a fűtési igényeket, a megszokottnál jóval alacsonyabbak az energiahordozó-tartalékok.


Veszélyes csökkenés

Úgy nézünk szembe a közelgő hideghullámmal, hogy a készletek a februári fagyos időjárás miatt igencsak halovány szinten állnak - fejtegette John Twomey, a Bloomberg New Energy Finance tanácsadó cég elemzője. Eddig is azt vártuk, hogy évek óta nem látott mélységben lesznek a tartalékok a tél végén, a tavasz elején, ám most már arra számítunk, hogy a márciusi hideg időszak után veszélyesen alacsony szintek alakulnak ki.

Északnyugat-Európába a következő vasárnapra visszatérhetnek a nulla Celsius-fok alatti fagyok, majd ezt követően a következő héten végre elkezdődhet a lassú melegedés. Eközben megnehezíti az áramellátást, hogy várakozások szerint a német szélfarmok az előző hideghullám idején produkált teljesítményüknél 70 százalékkal kevesebb áramot adhatnak. A francia atomerőművek teljesítményét kapacitáskiesések mérséklik.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.03.13 13:08

Tök jó, hogy globális felmelegedés van. Mi lenne itt, ha globális lehűlés lenne? :-))))))))))))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.12 19:35

Azaz, pont ideje volt beszankciózni az oroszokat... most készíthetik a sparhetet az EU bohócai...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html