Visszatér a politikába egy régi arc

Visszatér a politikába Mitt Romney volt amerikai republikánus elnökjelölt - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 16. péntek, 17:00
Fotó: Reuters

A volt massachusettsi kormányzó - aki a 2012-ben tartott elnökválasztáson maradt alul Barack Obama demokrata párti elnökkel szemben - a jelenlegi, republikánus kormányt ostorozó internetes kampányvideóval tudatta pénteken, hogy szenátorjelöltként indul az őszi félidős választáson.

Az egyik közösségi portálon közzétett videón Romney amiatt panaszkodott, hogy Washington a bevándorlóknak "a kirekesztés üzenetét" fogalmazza meg.

Mitt Romney Utah államban, a visszavonuló Orrin Hatch szenátor székéért száll versenybe.

Azért döntöttem úgy, hogy indulok az Egyesült Államok szenátusi választásán, mert hiszek abban, hogy Utah értékrendjét és tanulságait elvihetem Washingtonba. Utah jobb modell Washingtonnak, mint Washington Utah számára

- fogalmazott Romney.

A bemutatkozó videón a milliárdos politikus azt hangsúlyozta, hogy "független hang" lesz a kongresszusban. "Sem adományozók, sem nagyvállalatok nem uralják majd kampányomat és nem befolyásolják szavazatomat" - szögezte le.

Biztos befutó?

A washingtoni politikával foglalkozó The Hill című lap szerint szinte bizonyosra vehető, hogy Romney megnyeri a szenátusi választást: neve közismert, gazdag és van pénze a kampányra, kiváló kapcsolatai vannak a Republikánus Párt vezető személyiségeivel, valamint a demokrata párti kihívó, Jenny Wilson, Salt Lake City önkormányzatának tagja, nem erős ellenfél. Segíti Romneyt mormon hite is, hiszen Utah állam a mormonok központja.

Romney üzletemberként vált ismertté. Hírnevét erősíti, hogy a 2002-ben Salt Lake Cityben tartott olimpiai játékoknak ő volt a fő pénzügyi konzultánsa, s az ő ötlete volt, hogy a magánszektor "szálljon be" az ötkarikás játékok finanszírozásába. Politikai tehetsége javára írják, hogy republikánusként sikeres kormányzója volt a demokrata többségű északkeleti Massachusetts államnak. 2008-ban csak a republikánusok elnökjelöltségéért indult, de 2012-ben már ő volt a párt elnökjelöltje.

Korábban támadta Trumpot

Kapcsolata Donald Trump jelenlegi elnökkel összetett. A 2016-os elnökválasztási kampányban élesen támadták egymást, Romney a fősodrú konzervativizmus megtestesítőjeként lépett fel. Elnökké választása után Trump egy manhattani éteremben vacsorán látta vendégül Romneyt, hogy felajánlja neki a külügyminiszteri tárcát. A nagy sajtónyilvánosságot kapott találkozó után Romney égre-földre dicsérte Trumpot, ám amikor kiderült, hogy nem lesz külügyminiszter, mert az elnök Rex Tillerson mellett döntött, azonnal támadássorozatot indított ellene. Az elmúlt egy esztendőben is számtalan alkalommal bírálta Donald Trumpot.

HOZZÁSZÓLÁSOK