Visszatér az atomkatasztrófa kísértete

Kockázatos vállalkozásba kezd a japán energiaipar: egyszerre két tucat atomreaktort indítanak újra több mint négyéves leállás után, mit sem törődve a folyamat kockázatosságával. A szigetországban a fukusimai atomkatasztrófa után állították le az atomerőműveket.
Napi.hu, 2015. augusztus 8. szombat, 18:52
Fotó: Napi.hu

Soha nem látott atomkísérletbe kezd a japán energiaipar a következő hetekben: több mint két tucat atomreaktort indítanak újra négyéves leállásuk után. Ilyen sok lezsírozott reaktort még soha sehol nem próbáltak beüzemelni ilyen rövid idő alatt - derül ki a Bloomberg jelentéséből. Az első felélesztett áramtermelő blokk augusztus közepétől állhat újra szolgálatba azt követően, hogy a fukusimai atomerőmű végzetes balesete után az összes atomerőművet leállították Japánban.

A baleset 2011. márciusában történt, miután egy óriási földrengést követő cunami elárasztotta a létesítmény pincéjét. Mivel a természeti katasztrófa miatt leállt az áramellátás, a reaktorok hűtőrendszerét a pincében lévő generátorok áramának kellett volna hajtania. Ezeket azonban kiütötte a beömlő tengervíz.

A hűtés vészesen lecsökkent, aminek következtében több blokk is leolvadt és a környezetet érő radioaktív szennyeződés miatt 160 ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről. A romok lebontása azóta is egyfajta halálzónában folyik az erőmű környezetében.

Nem olyan, mint a biciklizés

Japán 43 atomreaktorából 25 esetén folyamodott az üzemeltető cég beindítási engedélyért a hatóságokhoz, ám ha egy tanulságot le lehet vonni a világon végrehajtott hasonló műveletekből, az az, hogy az atomerőművek újraindítása nem olyan, mint a biciklizés, amelyet köztudottan bármikor újra lehet kezdeni. A World Nuclear Association szakmai szövetség adatai szerint a többéves leállásokat követő üzembe helyezést hibák és vészleállások sorozata követi.

Svédországban az E.ON Sverige AB 1992-ben állította le az Oskarshamn erőmű egyes blokkját, majd 1996-ban indította újra a berendezést. Ezt követően hat vészleállás történt és a tüzelőanyag cseréje, amelynek rendes körülmények között 38 napig kellett volna tartania, több mint négy hónapig húzódott. Az ok: repedéseket találtak a művelethez használt berendezéseken.

Nukleáris reneszánsz

A fukusimai katasztrófa egy csapásra véget vetett az éppen kibontakozóban lévő nukleáris reneszánsznak, azaz annak a feltételezésnek, hogy a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez sok-sok atomerőműre lesz szükség. Ha az újraindítás sikeres lesz, akkor a 2015. végi párizsi klímakonferencián ismét megjelenhetnek az atomlobbi munkatársai, hogy felkínálják megbízóik "tiszta" energiatermelési formáját.

A japán illetékesek nem viszik túlzásba a nyilvánosság tájékoztatását. Az első reaktort a Kyushu Electric Power Co. Sendaiban lévő erőművében indítják be, ám a biztonsági intézkedésekről csak annyit árult el a cég képviselője, hogy az elmúlt négy évben elvégezték a rendszerek folyamatos karbantartását. Ezt követően megkérte a Bloomberg tudósítóját, hogy ne árulja el a nevét a cikkében...

Minden rendben lesz!

A tokiói hatóságok egyébként tucatnyi biztonsági intézkedést rendeltek el. Egyebek mellett a korábbinál magasabb cunamiellenes falakat emeltettek és tartalék irányítóhelyiségek kialakítására kötelezték a szolgáltatókat.

Egy japán szakember a hollywoodi filmekből ismert nyugtató szöveg - Minden rendben lesz! - szellemében fogalmazta meg a maga ütős véleményét. Ha egy autót be akarnak indítani, miután hosszú ideig állt, az általában nem szokott simán menni - fejtegette rendkívül komolyan. A Kyushu Elecrtic valószínűleg számít erre és felkészült az akadályokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AWACS, 2015.08.09 07:06

7 MRD embert csak bizonyos kockázatokkal/veszélyekkel lehet ellátni energiával. Vagy vállalja az emberiség, vagy nem. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elemes, 2015.08.09 00:24

Kedveseim,

2011 március elején több tízezer japán halt meg a cunami következtében. Radioaktív szennyezés miatt NULLA.

Atomkatasztrófa az újságírás színvonala.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.08.08 22:15

Van egy hangoskodó kisebbség, amely azonnal katasztrófát kiált. Az atomerőművek sokkal kisebb kockázatot jelentenek a globális világra mint fosszilis tüzelőanyagokat használó erőművek szerintem. A propellerekkel telerakott mezőket nagy marhaságnak tartom, még azok is annak fogják tartani akik mellette állnak, ha ebben a melegben nem lesz a hűtőkben áram a szélcsend miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.08.08 22:01

japánnak nincs más választása, mint az atomenergia , az ország szinte egyáltalán nem rendelkezik fosszilis energiahordozókkal, teljes egészében importra szorul.

de nem sokkal jobb európa helyzete sem, még pl az usa a világ elsőszámú földgáz, szén, és az egyik első olajtermelője, addig az eu az energiaszükségletének a tizedét sem képes saját termelésből biztosítani,a britek nélkül pedig még a huszadát sem.

európa roppant mód ki van szolgáltatva az energiabiztonság szempontjából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.08.08 21:43

"egyszerre két tucat atomreaktort indítanak újra"

Miért nem sötétzöld energiát használnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html