Az IMF közel-keleti és közép-ázsiai irodájának vezetője és delegációja, Masood Ahmed hétfőn Kairóban folytathatja a tárgyalásokat az egyiptomi kormánytisztvielőkkel és hivatalnokokkal - közölte a szervezet.

A látogatás célja a legutóbbi gazdasági fejlemények, illetve az ország gazdasági és pénzügyi kihívásainak kezelését célzó kormányzati tervek megvitatása a hatóságokkal, valamint a lehetséges IMF-támogatásról szóló egyeztetés a Valutaalap AP hírügynökség által ismertetett közlése szerint.

Az utóbbi két hónapban ismét fokozódó politikai bizonytalanság az egyiptomi font jelentős gyengülését okozta, az amerikai dollár 6,40 körüli helyi devizát ér jelenleg.

Az egyiptomi kormány augusztusban kért 4,8 milliárd dollárig terjedő kölcsönt az IMF-től. A kairói kormány december 11-én viszont arra kérte a Nemzetközi Valutaalapot, hogy halassza el a döntést a hitel megadásáról.

A bejelentésre azután került sor, hogy az egyiptomi államfő felfüggesztette a jelentős költségvetési hiány csökkentését célzó adóemeléseket tartalmazó programot. Szerepet játszott az egyiptomi kormány döntésében a bizonytalanná vált belpolitikai helyzet is.