Visszatér Oroszországba Hodorkovszkij, ha...

Mihail Hodorkovszkij nem kíván a jövőben politizálni, és csak akkor tér vissza Oroszországba, ha utána újra külföldre utazhat. Ezt a volt olajmágnás a Novoje Vremja című orosz hetilapnak nyilatkozta Berlinben.
MTI, 2013. december 22. vasárnap, 11:38
Fotó: Napi.hu

Hodorkovszkij kijelentette, ha erre engedélyt kap, természetesen visszatér Oroszországba, de családi helyzete miatt szükség lesz arra, hogy külföldre utazhasson.

A börtönéből több mint tíz év után pénteken szabadult és onnan a német fővárosba érkezett orosz üzletemberrel készített interjú vasárnap jelent meg a lap internetes oldalán, megelőzve a közép-európai idő szerint 13 órára meghirdetett berlini sajtótájékoztatót.

Mihail Hodorkovszkij azt is elmondta a Novoje Vremjának, hogy nem akarja visszakövetelni részvényeit, amelyeket az orosz Yukos (Jukosz) olajvállalatban birtokolt. Az olajcéget, amelynek Hodorkovszkij a főrészvényese volt, az orosz hatóságok 2006-ban 27 milliárd dollár adóhátralék kivonásával csődbe döntötték és felszámolták.

Az orosz üzletember Berlinben interjút adott a Dozsgy nevű orosz független tévének is, amelyben kijelentette, hogy csütörtökön az orosz állami televízió esti híradásából értesült arról, hogy az orosz elnök megkegyelmez neki. Elmondása szerint rögtön megértette, hogy Vlagyimir Putyin "megtörtént eseményről" beszél.

Az államfő három napja moszkvai nemzetközi sajtóértekezletét követően jelentette be, hogy hamarosan megkegyelmez a volt olajmágnásnak.
Hodorkovszkij azonnal magához vette a dokumentumait, mert a börtönben bevett szokások szerint addig kellett őt elszállítani Szegezsáról, amíg az újságírók nem érnek oda a nyugaton Finnországgal határos Karél Köztársaságban lévő településre, ahol a büntetőtáborban őrizték. Éjjel a tábor parancsnoka ébresztette, majd egy szobába vitte, ahol már a karéliai büntetés végrehajtási igazgatóság vezetője várta.

Hodorkovszkij elmondása szerint semmi értelme sem lett volna annak, ha közli, hogy nem hagyja el Oroszországot. Elárulta, hogy Hans-Dietrich Genscher, volt német külügyminiszter javaslatára írta meg a kegyelmi kérvényét. Hangsúlyozta, hogy sohasem volt hajlandó elismerni a bűnösségét, amelyhez Vlagyimir Putyin mindig is ragaszkodott, de azt sem állította, hogy elfogadhatatlan számára a kegyelmi kérvény megírása.

Az orosz államfő azt mondta csütörtökön, hogy maga az olajmágnás kért kegyelmet emberiességi okokra hivatkozva, s azt írta kérelmében, hogy az édesanyja beteg.

Hodorkovszkijt 2005-ben és 2010-ben is elítélte az orosz bíróság csalás, sikkasztás, adóelkerülés címén, és csak jövő augusztusban szabadult volna a karéliai büntetőtáborból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.12.22 13:41

@jobbajobb:
Egy év vizuma van !!!
Van idö !!!
Nem megy vissza !!!
Szocsiba sem !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.12.22 12:45

@jobbajobb: szeva komcsi!!! látom megvan a lenin összes....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.22 12:13

...ha beáll a sorba maradhat ,ha valami kozmopolita -multi-globál érdekekeket támogat ,akkor megint Szibéria ! ..hahahahaha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html