Visszatérhet a múlt Hegyeshalmon - leeresztenék a schengeni sorompókat

Nagyon kivételes körülmények között szükség lehet a schengeni térség biztonsága érdekében a belső határokon végzett korlátozott mértékű ellenőrzés ideiglenes visszaállítására - véli az EU belügyi biztosa.
Szabó Márta, 2011. május 4. szerda, 16:07
Fotó: Napi.hu

Nagyon kivételes körülmények között szükség lehet a schengeni térség biztonsága érdekében a belső határokon végzett korlátozott mértékű ellenőrzés ideiglenes visszaállítására - jelentette ki az Európai Bizottság (EB) kiadott közleményében Cecilia Malmström belügyi biztos.

Ilyen körülménynek tekintené az EB, ha - mint a közlemény fogalmaz - a külső határ egy része váratlanul nagy nyomás alá kerül.

Azt nem tudni, mit kell érteni ezen, de feltehetően az olyan helyzetek kialakulását, mint amilyen miatt sor kerülhetett a bizottsági javaslat megfogalmazására. A bizottság általában a Földközi-tenger térségének fejleményeire hivatkozott - ezek azután váltak igazán égető kérdéssé, hogy Olaszország ideiglenes tartózkodási engedélyt adott számos olyan odaérkező észak-afrikai menekültnek, akik Franciaországba akartak továbbmenni. Az engedély birtokában be is léphettek volna oda mindenféle határellenőrzés nélkül, a francia hatóságok azonban megerősített rendőri ellenőrzésbe fogtak az olasz határnál és visszaküldték Olaszországba azokat az észak-afrikaiakat, akik nem tudtak megfelelő financiális hátteret igazolni.

A francia államfő Nicolas Sarkozy és az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi múlt heti találkozójukon abban maradtak, hogy a schengeni rendszer változtatásának igényével fordulnak José Manuel Barrosóhoz, az EB elnökéhez. A most közzétett javaslat részleteit az unió bel-és igazságügyminisztereinek május 12-i rendkívüli tanácskozásán vitatják meg először, majd május 24-én terjesztenek egy migrációs csomagot a bizottság elé.

HOZZÁSZÓLÁSOK