Az ukrán válság az elmúlt hetekben lekerült a sajtóorgánumok címoldalairól, de a kockázatok nem múltak el és befektetők jól teszik, ha újra odafigyelnek az ukrán-orosz-EU-USA konfliktus újabb fejleményeire - állapítja meg a CNBC cikke. Az egyhetes egyoldalú tűzszünetnek az ukrán vezetés kedden délelőtt véget vetett, amivel lejárt az a lélegzetvételnyi idő, amely alatt tető alá lehetett volna hozni valamiféle kezdeményezést a krízis megoldására.

Ezek után jelenleg ott tartunk, hogy nem látni az alagút végén a fényt, a politikai-gazdasági kockázat pedig ennek megfelelően nő - idézi a hírportál a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzőinek véleményét. Petro Prosoenko ukrán államfő, aki a múlt heti uniós csúcsértekezlet előtt egyoldalú tűzszünetet hirdetett az oroszbarát szeparatisták elleni harcban, meglehetősen harcias hangon jelentette be, hogy a hadsereg támadásba lendül. Céljuk az elfoglalt ukrán területek felszabadítása, illetve a terroristák, a militaristák és a martalócok legyőzése.

Azonnali hatás

A tűzszünet végének hírére 0,34 százalékkal gyengült a moszkvai Micex tőzsdeindex, a rubel 0,7 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben. A válság kezdete óta amúgy is elapadtak az oroszországi kötvénykibocsátások, ám nem sok jót ígér, hogy miközben számos vállalatnak lenne szüksége friss forrásra lejáró hitelei törlesztéséhez, várhatóan nehezen találnak majd új befektetőket.

A hadsereg azokkal a fegyveresekkel harcol, amelyek hónapok óta megszállva tartják két délkeleti ukrán régió számos városát. Kijev szerint Moszkva határozott támogatását élvezik, amit az orosz vezetés tagad. Vlagyimir Putyin orosz államfő engedett abból az álláspontjából, hogy semmi közük az Ukrajnában zajló eseményekhez, és belement, hogy négyoldalú béketárgyalások kezdődjenek a szemben álló felek, illetve Németország és Franciaország között.

Tartózkodó viselkedés

Ez azonban láthatóan nem volt elég, így az események mennek tovább a maguk útján. A kijevi parlament pénteken kezdi tárgyalni az alkotmány módosításait. Ezek nem változtatnák föderatív állammá az országot, amit a szeparatisták követelnek, hanem megtartanák a központi kormányzást.

Fontos új hírként kell kezelniük a befektetőknek, hogy a négyoldalú béketárgyalások, amelyek sikeréhez nagy reményeket fűztek, egyelőre nem kezdődnek el, azaz nem indul el a feszültség enyhülése. Ez az optimizmus nyilvánvalóan megalapozatlan volt - hangsúlyozza Timothy Ash, a Standard Bank ismert feltörekvő piaci szakértője.

Felerősödtek azok a félelmek is, amelyek szerint az EU és az USA a tűzszünet kudarca miatt újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen. Eddig csak a kormányhoz közeli politikusok egy részét sújtották ezek a lépések - egyebek mellett nem számíthatnak EU-s vízura -, ám egyre több jele van annak, hogy már a feszültség újabb kiéleződésének lehetősége is hatással van a piacra. A helyzet további romlásától tartva több nyugati vállalat elállt korábban tutira vett oroszországi üzleteitől.