Donald Trump, az USA volt elnöke formálisan megkoronázta magát, mint az amerikai Republikánus Párt vezetőjét a párt éves konferenciáján, a Conservative Political Action Conference rendezvényén. A patinás párt, amelyet 1854-ben alapítottak, ezzel meghalt - kezdi háttérelemzését a Guardianon megjelent cikkében Robert Reich volt munkaügyi miniszter és egyetemi professzor. Nem maradt más belőle, mint maroknyi, egyre fogyatkozó választott tisztviselő, aki szembeszállt Trumppal, ám immáron a partvonalra került. Még Mitch McConnell, a párt szenátusi kisebbségének vezetője is megjárta azzal, hogy szembe mert fordulni vele. Miután ezt tette, 29 százalékpontra csökkent népszerűségi indexe a Kentucky állambeli republikánusok körében, pedig 35 éven át jó volt nekik. McConnell1985 óta ennek az államnak az egyik szenátora.

Menekül, ki merre lát

Az immáron Trump-pártnak nevezhető politikai alakulat célja, hogy a lehető legszélesebb körben terjessze azt az üzenetet, miszerint a 2020-as elnökválasztást elcsalták, így mintegy ellopták az elnökséget Donald Trumptól. Azok a republikánus politikusok, akik nem értenek ezzel egyet, elhagyják a pártot, ami az országos választásokon szűkíti a szavazóbázist, ám egyben a párton belül tovább erősíti a volt elnököt.

Első körben ez jó hír az ellenfélnek, Joe Biden demokrata elnöknek és a Demokrata Pártnak. Nincs jobb kombináció egy olyan ellenfélnél, amelynek élén egy első elnöksége után megbukott államfő áll, akinek népszerűségi indexe a legjobb időszakában sem lépte át a 47 százalékot, hivatali ideje végén 39 százalék volt, és azóta 34 százalékra csökkent. A legtöbb amerikai nem kedveli vagy kifejezetten utálja, és többségük úgy véli, hogy lázadást szított az Egyesült Államok ellen, amikor január elején feltüzelte híveit.

És mi jöhet még?

Ez az ajándék az ellenfél részéről még édesebb lehet, miután a Legfelsőbb Bíróság döntésének köszönhetően hamarosan nyilvánossá válnak a volt elnök korábbi adóbevallásai, amelyekből borítékolhatóan újabb zavaros üzleti ügyekre, kifizetésekre és svindlikre derül fény. Összességében a Trump-párt szemben a "elődjével" a republikánusokkal, amely néppártként tevékenykedett, immáron csak ahhoz a kisebbséghez szól, amely rajongótáborként követi.

Ez a Guardian szakírója szerint szinte lehetetlenné teszi, hogy a republikánusok ellenálljanak Biden ösztönzőcsomagjának és az azt követő infrastrukturális beruházások megindításának. Hiányzik ehhez az egység, a stratégia, a világos üzenet és vezetés,

Csak Trump sérelmeinek sorolását tudják felmutatni, ami a választóközönség nagy részét nem érdekli.

Ha egy év múlva a járvány kellemetlen emlék lesz csupán, beindul a gazdaság, nő a foglalkoztatás, akkor a 2022-es időközi választásokon tarolhatnak a demokraták.

Veszélyes

Hosszabb távon azonban aggasztó hír Amerikának, hogy egy veszélyes, magát becsapottnak érző, az autoritárius hatalom támogatására hajló, viszonylag erőszakos kisebbség szakad ki a demokrácia fenntartásában érdekelt szavazóközönségből. A választás elcsalásáról szóló nagy hazugság elég volt ennek a közösségnek, hogy úgy érezze, az ő dolga megvédeni az amerikai demokráciát és harcot kell vívnia a társadalmat fogságban tartó, ellenőrizetlen elittel szemben.

Ezzel összefüggésben Trump-párti republikánus képviselők 33 államban 165 törvénytervezetet terjesztettek elő a postai szavazás visszaszorítására, a választáson részt vevők személyazonossága igazolásának szigorítására és a szavazási regisztráció megnehezítésére. A demokraták eközben pontról pontra ennek ellenkezőjével próbálkoznak.

Polgárháború

Kialakulóban van egyfajta polgárháború, amelyben egy nemzeti demokrata párt képviseli a szavazók többségét, szembenállva az egyes kritikus államokban erős Trump-párttal, amely a túlnyomóan fehér, dacos munkásosztállyal a hátterében politizál. Más szóval a demokrácia és az autoritárius politikai berendezkedés támogatói állnak szemben egymással. Ami jó Bidennek és a demokratáknak rövid távon, az rossz Amerikának hosszú távon: az egyik nagy párt egy nagy hazugságra építi politikáját azzal fenyegetve, hogy jelképesen vagy akár gyakorlatilag is szétrobbantja a nemzetet.