Visszatért az euróövezeti infláció

Éves szinten 0,1 százalék lett az infláció júniusban az euróövezetben az előző havi mínusz 0,1 százalék után - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön kiadott előzetes adatokból.
MTI-Eco, 2016. június 30. csütörtök, 14:16
Fotó: Napi.hu

A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció októberben 0,9 százalékra emelkedett az előző havi 0,8 százalékos növekedés után. A tényadatok magasabbak a vártnál, elemzők 0 százalékos éves inflációra és 0,8 százalékos maginflációra számítottak.

Az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 0,9 százalékkal emelkedett, csakúgy mint májusban. A szolgáltatások a májusi 1,0 százalék után 1,1 százalékkal drágultak az év hatodik hónapjában. Az energiaárak viszont 6,5 százalékkal csökkentek az előző havi 8,1 százalékos visszaesés után.

Az Európai Központi Bank (ECB) számára jó hír, hogy az euróövezeti infláció visszatért a pozitív tartományba. Az euróövezeti jegybank példátlan mértékű gazdaságösztönző programmal próbálja meg felvenni a küzdelmet a nyomott növekedés és az alacsony infláció ellen. Az ECB inflációs célszáma 2 százalék, azt a szint, amelyet optimálisnak tartanak a gazdasági növekedés szempontjából.

HOZZÁSZÓLÁSOK