A büdzsé karcsúsítására azért kerül sor, mert a jegyeladásból származó bevételek messze elmaradnak a várakozásoktól, s a szervezők sem jutnak hozzá bizonyos, előre kalkulált forrásokhoz.

A paralimpiai játékok 56 éves történetében még nem találkoztunk hasonló körülményekkel - fogalmazott Philip Craven utalva többek között arra, hogy mostanáig a belépők mindössze 12 százaléka kelt el. Amióta megismerték a problémák széles skáláját, azóta csak arra fókuszálnak, hogy megoldják azokat.

A költségcsökkentő lépések közé tartozik, hogy csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot a helyszíneken. A szervezők szintén lezárják a Deodoro olimpiai parkot, s a kerekesszékes vívást áthelyezik a Barra Olimpiai Parkba.

Az országok egyelőre nem kapták meg a szervezőktől az utazási támogatást, amely szerepelt Rio pályázatában, s amely nélkül a 165 résztvevő ország közül több nem tudja vállalni az utazást Brazíliába.

Reméljük, kifizetik. Mégpedig hamarosan, a határidő július vége volt - mondta ezzel kapcsolatban Craven. A dél-amerikai ország hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd. A paralimpia szeptember 7-én kezdődik, az eseményen 40 fős magyar csapat is indul.